Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a ajuns în Taiwan, potrivit unei postări pe pagina sa de Twitter, devenind astfel oficialul american de cel mai înalt rang care vizitează această insulă în ultimii 25 de ani.
Our visit is one of several Congressional delegations to Taiwan – and it in no way contradicts longstanding United States policy, guided by the Taiwan Relations Act of 1979, U.S.-China Joint Communiques and the Six Assurances.
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) August 2, 2022
Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi într-o declaraţie după ce a aterizat la Taipei.
”Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a adăugat ea.
Pelosi a fost primită împreună cu delegaţia sa pe aeroportul din Taipei de ministrul de externe taiwanez Joseph Wu şi de reprezentanta SUA în Taiwan, Sandra Oudkirk. Ea va avea miercuri întrevederi cu oficiali taiwanezi, potrivit Agerpres.
Cu puţin timp înainte ca avionul Forţelor Aeriene ale SUA (SPAR19) să aterizeze în Taiwan, televiziunea de stat chineză a anunţat că avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoarea Taiwan, acţiune infirmată însă de Ministerul taiwanez al Apărării, care consideră această relatare ca fiind ”falsă”, dar a transmis că va desfăşura forţe corespunzătoare ca reacţie la ”ameninţările inamicului”, conform agenţiei de presă citate.
Beijingul a reacţionat imediat după anunţul sosirii lui Pelosi la Taipei, denunţând o atitudine ”extrem de periculoasă” din partea SUA.
”Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a izola China”, a estimat MAE chinez într-un comunicat. Conform acestuia, Washingtonul ”nu încetează să deformeze, să slăbească şi să golească de orice sens principiul unei singure Chine, să intensifice schimburile sale oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţile separatiste ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca jocul cu focul, sunt extrem de periculoase”, a indicat MAE de la Beijing.
Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.
Ministerul chinez de Externe și Armata Populară de Eliberare (PLA) au pus presiune asupra SUA cu privire la vizita președintelui Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi pe insula Taiwan, cerând SUA să onoreze promisiunea președintelui american Joe Biden de a nu sprijini „independența Taiwanului”, în timp ce instituțiile de presă din SUA și Taiwan au anunţat că Pelosi este de așteptat să viziteze insula în curând, scrie publicaţia chineză Global Times.
Vizita lui Pelosi, care este a doua în linia de succesiune la preşedinţia SUA şi un vechi critic al Chinei, vine în contextul unor relaţii tot mai proaste între Washington şi Beijing.
Republicanul Newt Gingrich a fost ultimul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor care a efectuat o vizită în Taiwan, în 1997.