Update articol:

Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan

Nancy Pelosi Taiwan Sursa foto: mofa.gov.tw

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a ajuns în Taiwan, potrivit unei postări pe pagina sa de Twitter, devenind astfel oficialul american de cel mai înalt rang care vizitează această insulă în ultimii 25 de ani.

Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi într-o declaraţie după ce a aterizat la Taipei.

”Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a adăugat ea.

Pelosi a fost primită împreună cu delegaţia sa pe aeroportul din Taipei de ministrul de externe taiwanez Joseph Wu şi de reprezentanta SUA în Taiwan, Sandra Oudkirk. Ea va avea miercuri întrevederi cu oficiali taiwanezi, potrivit Agerpres.

Cu puţin timp înainte ca avionul Forţelor Aeriene ale SUA (SPAR19) să aterizeze în Taiwan, televiziunea de stat chineză a anunţat că avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoarea Taiwan, acţiune infirmată însă de Ministerul taiwanez al Apărării, care consideră această relatare ca fiind ”falsă”, dar a transmis că va desfăşura forţe corespunzătoare ca reacţie la ”ameninţările inamicului”, conform agenţiei de presă citate.

Beijingul a reacţionat imediat după anunţul sosirii lui Pelosi la Taipei, denunţând o atitudine ”extrem de periculoasă” din partea SUA.

”Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a izola China”, a estimat MAE chinez într-un comunicat. Conform acestuia, Washingtonul ”nu încetează să deformeze, să slăbească şi să golească de orice sens principiul unei singure Chine, să intensifice schimburile sale oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţile separatiste ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca jocul cu focul, sunt extrem de periculoase”, a indicat MAE de la Beijing.

Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.

Ministerul chinez de Externe și Armata Populară de Eliberare (PLA) au pus presiune asupra SUA cu privire la vizita președintelui Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi pe insula Taiwan, cerând SUA să onoreze promisiunea președintelui american Joe Biden de a nu sprijini „independența Taiwanului”, în timp ce instituțiile de presă din SUA și Taiwan au anunţat că Pelosi este de așteptat să viziteze insula în curând, scrie publicaţia chineză Global Times.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a spus la o conferință de presă luni: „Dacă te joci cu focul, te vei arde. Cred că SUA este pe deplin conștientă de mesajul puternic și clar transmis de China”.

Vizita lui Pelosi, care este a doua în linia de succesiune la preşedinţia SUA şi un vechi critic al Chinei, vine în contextul unor relaţii tot mai proaste între Washington şi Beijing.

Republicanul Newt Gingrich a fost ultimul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor care a efectuat o vizită în Taiwan, în 1997.

China avertizează administraţia Biden cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan: Armata „nu va sta cu mâinile în sân” – “Suntem pe deplin pregătiți pentru orice situaţie. Luptăm la comandă, îngropăm fiecare intrus, mergem spre o operațiune de succes!” (Global Times) – video

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021