Update articol:

Președinte Xi la Davos: Țările trebuie să abandoneze „mentalitatea Războiului Rece”

Xi Jinping, preşedintele Chinei Xi Jinping, preşedintele Chinei
  • Vorbind la evenimentul virtual de la Davos, Xi a spus: „Trebuie să renunțăm la mentalitatea Războiului Rece și să căutăm o coexistență pașnică și rezultate câștigătoare pentru toate țările”.

  • Relația tensionată dintre Beijing și Washington cu privire la Taiwan a fost identificată ca un risc major pentru Asia în acest an

 

Președintele chinez Xi Jinping a cerut luni țărilor să se îndepărteze de „mentalitatea Războiului Rece”, spunând că istoria a arătat în mod repetat că confruntarea nu provoacă decât repercusiuni dezastruoase. Comentariile sale vin într-un moment de tensiune între China și SUA cu privire la Taiwan și pe măsură ce temerile cresc cu privire la o posibilă invadare a Rusiei în Ucraina.

Vorbind prin videoconferință la evenimentul virtual Agenda de la Davos, Xi a spus: „Trebuie să renunțăm la mentalitatea Războiului Rece și să căutăm o coexistență pașnică și rezultate de câștig pentru toate părțile”.

„Lumea noastră de astăzi este departe de a fi liniştită. Abundă retoricile care stârnesc ură și prejudecăți. Actele de izolare, suprimare sau confruntare care decurg din acestea fac tot răul”, a adăugat el, potrivit unei traduceri.

„Istoria a demonstrat în repetate rânduri că o confruntare nu rezolvă problemele. Atrage doar consecințe catastrofale. Protecționismul și unilateralismul nu pot proteja pe nimeni. În cele din urmă, ele rănesc atât interesele celorlalți, cât și interesele proprii. Și mai rele sunt practicile de hegemonie și agresiune, care sunt contrare valului istoriei.”

Potrivit lui Xi, „calea corectă de urmat pentru umanitate este dezvoltarea pașnică și cooperarea de câștig pentru toate părțile”.

Relația tensionată dintre Beijing și Washington cu privire la Taiwan a fost identificată ca un risc major pentru Asia în acest an, în timp ce unul dintre experții de top ai regiunii a avertizat anterior că represiunea „deranjantă” a Chinei asupra acțiunilor chineze cotate în SUA ar putea fi interpretată la o etapă a unui Război Rece.

Economistul Stephen Roach a declarat pentru CNBC în iulie anul trecut că tensiunile dintre SUA și China ar putea ajunge la niveluri nemaivăzute de la începutul anilor 1970. China susține că Taiwanul face parte din propriul său teritoriu și a făcut presiuni asupra insulei democratice pentru a-și accepta conducerea. Liderii Taiwanului, dimpotrivă, susțin că este un stat suveran.

BVB | Știri BVB