Update articol:

Președintele Armeniei pledează pentru sprijin internațional urgent: „Caucazul ar putea deveni o altă Sirie”

Sursa foto -Presedintia Armeniei Sursa foto -Presedintia Armeniei
  • A patra zi de lupte între fostele republici sovietice Armenia și Azerbaidjan pentru regiunea Nagorno-Karabakh

  • Președintele armean Armen Sarkissian: „Comunitatea internațională trebuie să realizeze că, dacă nu se implică acum, Caucazul va deveni o altă problemă uriașă”

  • Azerbaidjanul este al 24-lea cel mai mare producător de țiței din lume și furnizează aproximativ 5% din petrolul și gazul din Europa

 

Președintele armean Armen Sarkissian a lansat miercuri o avertizare severă comunității internaționale, pe măsură ce tensiunile se aprind între Armenia și Azerbaidjan, potrivit CNBC.

„Imaginați-vă că va deveni Caucazul o altă Sirie”, a declarat  Sarkissian, citat de CNBC. „Comunitatea internațională trebuie să-și dea seama că, dacă nu se implică acum, atunci Caucazul va deveni o altă problemă uriașă”, a avertizat Sarkissian.

Luptele au izbucnit duminică între fostele republici sovietice Armenia și Azerbaidjan din Caucazul de Sud, o regiune disputată care oferă rute de tranzit pentru petrol și gaze către piețele mondiale ale petrolului.

Ciocnirile din regiunea Nagorno-Karabah sunt cele mai grave din anii ’90. Enclava montană este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar a fost sub control armean de facto de la începutul anilor 1990. A declarat independența față de Azerbaidjan în 1991.

Luptele au intrat miercuri în a patra zi, președintele Armeniei declarând că până acum sunt aproape 100 de morți. Atât Armenia, cât și Azerbaidjanul au declarat duminică legea marțială.

Influența externă

Marți seară, ministerul apărării al Armeniei a spus că un F-16 turc a doborât un avion de război armean care se afla deasupra Armeniei, ucigând pilotul.

Directorul de comunicare turc, Fahrettin Altun, a declarat că afirmația este „absolut neadevărată”, potrivit radiodifuzorului de stat TRT. Turcia, un apropiat al Azerbaidjanului, a cerut ca „întreaga lume” să se alăture Azerbaidjanului.

Lupta riscă implicarea unor jucători externi care luptă pentru influență în regiune, nu un concept nou pentru regiunea Caucazului, care este alcătuită din sud-estul Rusiei, Armenia, Azerbaidjan și Georgia, scrie CNBC. Porțiunea de teren importantă din punct de vedere strategic care se învecinează cu Marea Caspică a fost disputată de secole.

Turcia și-a oferit sprijinul deplin Azerbaidjanului. Ankara a trimis, de asemenea, luptători rebeli sirieni să își unească forțele împotriva Armeniei, a informat luni The Guardian, citând surse anonime. CNBC nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.

Armenia a descris această agresiune ca fiind nedorită. Mulți armeni leagă sprijinul Turciei pentru Azerbaidjan de genocidul armenilor etnici din Imperiul Otoman din 1915. „Dacă te uiți la activitățile (actualului) guvern turc, acestea au probleme la 360 de grade în jurul lor”, a declarat Sarkissian din Armenia pentru CNBC.

El a spus că Ankara se confruntă cu provocări în Mediterana, Grecia, Libia și Irak. „Creează probleme peste tot”, a spus Sarkissian.

Un purtător de cuvânt al guvernului Turciei nu a fost imediat disponibil atunci când a fost contactat de CNBC pentru declaraţii.

Risc pentru piețele petrolului

Azerbaidjanul este al 24-lea cel mai mare producător de țiței din lume și furnizează aproximativ 5% din necesarul de petrol și gaze din Europa, potrivit IEA.

Țara are trei conducte de export de țiței și două conducte principale de export de gaze, atrăgând atenția internațională asupra Caucazului de Sud, ca o arteră cheie pentru petrolul și gazul din Azerbaidjan către Turcia, Europa și nu numai.

În ciuda temerilor că această infrastructură crucială ar putea fi expusă riscului, Sarkissian a spus că îngrijorările cu privire la întreruperi au fost exagerate.

“Ei spun că există o amenințare la adresa conductelor internaționale de energie, ceea ce este o prostie absolută”, a spus Sarkissian. El a subliniat că gazoductul este de 20 de ani și „nu există absolut nici o amenințare la adresa energiei”.

Prețurile petrolului au fost mixte miercuri, deoarece creșterea cazurilor de coronavirus a amplificat îngrijorarea cu privire la cererea globală de combustibil.

Preţul ţiţeiului brent s-a tranzacționat la 40,51 dolari pe baril în timpul tranzacțiilor de după-amiază, în scădere cu 0,6%, în timp ce preţul ţiţeiului West Texas Intermediate s-a situat la 39,70 dolari pe baril, în creștere cu peste 1%.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022