Update articol:

Preşedintele Chinei urmează să se întâlnească virtual, miercuri, cu Vladimir Putin

en.kremlin.ru
  • Președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească virtual cu președintele rus Vladimir Putin miercuri, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe al Chinei.

  • SUA și alți lideri  G-7 au emis duminică o declarație în care condamnau „consolidarea militară a Rusiei și retorica agresivă față de Ucraina”.

 

Președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească virtual miercuri cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe al Chinei.

Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată la sfârșitul lunii iunie, tot prin link video. Întâlnirea are loc în timp ce tensiunile tot mai mari de la granița dintre Rusia și Ucraina au atras atenția internațională.

SUA și alți lideri ai Grupului 7 au emis duminică o declarație în care condamnă „consolidarea militară a Rusiei și retorica agresivă față de Ucraina”. Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit fac parte din blocul de economii majore.

China nu face parte din G-7, dar gigantul asiatic a fost punctul central al discuțiilor grupului la o întâlnire din weekend, a informat Reuters.

China, care împarte o graniță lungă cu Rusia, și-a concentrat o mare parte din relațiile lor bilaterale pe comerț, în special în domeniul energiei. Pe fondul penuriei de cărbune din acest an, China a cumpărat cantități semnificative de cărbune și alți combustibili anul acesta de la vecinul său din nord.

Este mai puțin clar care este poziția Beijingului față de Ucraina. Xi a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în iulie, potrivit Ministerului de Externe al Chinei.

Într-o întâlnire virtuală cu președintele american Joe Biden săptămâna trecută, Putin a spus că Washingtonul nu ar trebui să permită Ucrainei să se alăture Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în schimbul asigurărilor că trupele ruse nu vor efectua un atac. Biden a spus că Washingtonul nu va accepta o astfel de cerere.

Un atac asupra unui membru al NATO – o alianță militară puternică – este considerat un atac asupra tuturor țărilor membre. Ucraina a vrut să se alăture alianței din 2002, dar Rusia a obiectat pe motiv că o astfel de mișcare ar fi o amenințare directă la frontierele sale.

În iunie, membrii NATO au promis că vor aborda amenințările din China, pe lângă Rusia. De la preluarea mandatului în ianuarie, Biden s-a întâlnit virtual cu Xi doar o dată, în noiembrie.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)