Update articol:
PE 5 DECEMBRIE AR TREBUI SĂ INTRE ÎN VIGOARE EMBARGOUL UE PE PETROLUL RUSESC

Preşedintele Consiliului European Charles Michel: Kazahstanul, un jucător important pe scena internațională și în regiune, este un partener esențial pentru UE

Ţările Uniunii Europene care au fost consumatori primari de țiței rusesc de zeci de ani vor înceta să-l cumpere din 5 decembrie, în baza embargoului impus de UE.

Producția și exporturile de petrol rusești au scăzut ușor în octombrie şi vor continua să scadă din cauza embargoului UE așteptat la începutul lunii decembrie. Astfel, producția de petrol a Rusiei urmează să scadă cu 1,5 milioane barili pe zi în decembrie, la 9 milioane de barili pe zi.

Scăderea bruscă așteptată a producției de petrol a Rusiei va duce la o creștere a prețurilor internaționale ale petrolului, ținând cont și de faptul că grupul OPEC+ reduce producția țintă din noiembrie, potrivit experților. Pe de altă parte, ţările UE trebuie să caute surse alternative de aprovizionare, în condiţiile în care Rusia și-a redirecționat deja o mare parte din fluxurile sale spre est, către Asia.

Asia Centrală și Europa se apropie și devin din ce în ce mai conectate. Kazahstanul, un jucător important pe scena internațională și în regiune, este un partener esențial pentru UE, consideră preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Recent, Michel a discutat cu preşedinţii celor cinci ţări din Asia Centrală, foste republici sovietice: Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Turkmenistan. Potrivit preşedintelui Consiliului European, “întrevederea a fost mai mult decât un simplu dialog politic între două regiuni, fiind un simbol puternic al cooperării noastre întărite şi un semnal puternic al angajamentului UE în această regiune”.

De la stânga la dreapta: Sadyr JAPAROV (Președintele Kârgâzstanului), Charles MICHEL (Președintele Consiliului European), Kassym-Jomart TOKAYEV (Președintele Kazahstanului), Emomali RAHMON (Președintele Tadjikistanului), Shavkat MIRZIYOYEV (Președintele Uzbekistanului), Hojamyrat GELDIMYRADOW (vicepreședinte al Cabinetului de Miniștri al Turkmenistanului)
De la stânga la dreapta: Sadyr JAPAROV (Președintele Kârgâzstanului), Charles MICHEL (Președintele Consiliului European), Kassym-Jomart TOKAYEV (Președintele Kazahstanului), Emomali RAHMON (Președintele Tadjikistanului), Shavkat MIRZIYOYEV (Președintele Uzbekistanului), Hojamyrat GELDIMYRADOW (vicepreședinte al Cabinetului de Miniștri al Turkmenistanului)

În cadrul discuțiilor cu președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, cei doi au convenit să consolideze, să aprofundeze și să extindă cooperarea dintre Kazahstan şi UE în anii următori.

Uniunea Europeană este principalul partener comercial și de investiții al Kazahstanului. Kazahstanul este cel mai mare partener comercial al UE în Asia Centrală.

În aceste condiţii, cei doi președinții au subliniat importanța valorificării potențialului existent în domeniile economiei verzi, eficienței energetice, digitalizării și conectivității dintre Kazahstan și Uniunea Europeană.

Discuţiile dintre cei doi s-au referit, de asemenea, şi la cooperarea în domeniul materiilor prime critice (CRM), în special al metalelor de pământuri rare, părțile confirmând  disponibilitatea de a dezvolta un parteneriat strategic în domeniul CRM-urilor.

O atenție deosebită a fost acordată problemei evitării impactului negativ neintenționat al sancțiunilor Uniunii Europene asupra economiei Kazahstanului. Președintele Michel a reiterat că sancțiunile UE nu au fost îndreptate împotriva țărilor terțe și a subliniat importanța ca sancțiunile internaționale să nu fie eludate și nici ocolite.

Ambele părți au discutat, de asemenea, despre relocarea, în Kazahstan, a ”companiilor europene de producție, ale căror produse nu fac obiectul sancțiunilor”.

Având în vedere situația geopolitică actuală, președintele Tokayev și președintele Michel au remarcat ”importanța extinderii coridoarelor de transport internațional existente și a dezvoltării de noi coridoare de transport internațional între Europa și Asia Centrală pentru a facilita producția globală și lanțurile de aprovizionare”.

De asemenea, au discutat despre oportunitățile oferite de Ruta Internațională de Transport Trans-Caspică și despre opțiunile de dezvoltare a acesteia, precum și despre rolul altor legături de transport din regiune.

  • Uniunea Europeană şi Kazahstan au încheiat un parteneriat în domeniul energiei şi al materiilor prime

UE a semnat, recent, la COP 27, memorandumuri de înțelegere cu Namibia, Kazahstan şi Egipt pentru exploatarea subsolurilor bogate ale acestor țări. Până acum, Bruxelles-ul a încheiat astfel de acorduri doar cu Canada și Ucraina.

Ambiția UE de a-și reduce contribuția la schimbările climatice în următorii 27 de ani înseamnă că trebuie să-și asigure aprovizionarea cu litiu și cobalt pentru baterii, polisiliciu pentru panouri solare și nenumărate alte materiale care sunt preluate de rivali — cu China în frunte.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi prim-ministrul kazah, Alikhan Smailov, au semnat un acord la COP 27 care urmăreşte să garanteze aprovizionarea cu anumite materii prime şi să dezvolte lanţuri valorice pentru hidrogen şi baterii produse în mod durabil. Pachetul de infrastructură Global Gateway de 300 miliarde EUR al UE este conceput pentru a promova tranziția la energie curată în întreaga lume și, de asemenea, ca o modalitate de a contracara dominația crescândă a Chinei asupra lanțurilor globale de aprovizionare.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat la semnarea acordului cu Kazahstan: “Este o mare plăcere pentru mine să semnez cu dumneavoastră acest important Memorandum de Înțelegere între Kazahstan și Uniunea Europeană. Practic, deschidem un nou capitol în relația noastră deja profundă. Uniunea Europeană și Kazahstan au dezvoltat legături economice puternice de-a lungul anilor. Uniunea Europeană este de departe cel mai mare investitor străin din Kazahstan, cu 60% din stocul de investiții străine directe. Memorandumul de înțelegere pe care tocmai l-am semnat va extinde și mai mult această relație și o va alinia la prioritățile comune ale ambelor părți.

Împreună, vom lucra pentru a integra mai bine lanțurile noastre valorice strategice legate de materiile prime, bateriile și hidrogenul regenerabil. Aceste lanțuri valorice sunt motoare foarte importante pentru a alimenta tranziția verde și digitală la nivel mondial. Știm, de exemplu, cât de importante sunt bateriile pentru a “electrifica” economia noastră, de exemplu pentru vehiculele electrice sau pentru stocarea energiei regenerabile, așa că există o cerere mare pentru asta. Sau dacă vorbim de hidrogen: ca Uniune Europeană, suntem hotărâți să atingem neutralitatea climatică până în 2050 și avem planuri ambițioase de a ne îndepărta de combustibilii fosili. Și hidrogenul va juca un rol major pentru a fi una dintre marile surse de energie regenerabilă de care vom avea nevoie. Știm că toate acestea necesită o cantitate adecvată de materii prime specifice, și în special minerale în care Kazahstanul este atât de bogat. Așadar, materiile prime și hidrogenul regenerabil nu sunt doar elemente esențiale pentru viitorul nostru durabil, ci și pentru prosperitatea noastră comună. (…) Kazahstanul și Uniunea Europeană vor coopera în ceea ce privește cercetarea și inovarea, formarea de competențe sau consolidarea capacităților.

De asemenea, Memorandumul va atrage și capital privat către aceste investiții, lanțurile valorice pe care le dezvoltăm împreună în Kazahstan vor servi întreaga lume. Pentru că, desigur, acest memorandum nu este exclusiv pentru Uniunea Europeană, ci este deschis tuturor. Și aceste lanțuri valorice vor fi foarte necesare în întreaga lume”.

Kazahstanul este cel mai mare producător și exportator de uraniu din lume și, fiind a noua țară ca mărime din lume ca suprafață, posibilitățile ca noi rezerve enorme de pământuri rare și alte materiale să fie găsite sunt foarte mari.

În Kazahstan există deja 7 mine mari de litiu, o altă materie primă fundamentală pentru bateriile de mașini electrice, iar două mine noi se vor deschide. Pe lângă producția deja avansată de cromit, plumb, cupru și zinc, țara eurasiatică are rezerve promițătoare de nichel și titan. Să nu uităm gazul natural, care poate fi transformat în hidrogen.

În prezent, China este principala destinație pentru exporturile kazahe, în special de materii prime. Pe locul doi se află Italia, a cărei relație comercială se referă aproape exclusiv la petrol, urmată de Rusia. Cu memorandumul de înțelegere, UE încearcă acum să concureze cu Beijing și Moscova în cursa pentru rezervele minerale încă neexploatate ale Kazahstanului. În acest scop, Bruxelles-ul și Astana s-au angajat să „elaboreze o foaie de parcurs pentru perioada 2023-2024, cu acțiuni comune concrete convenite în termen de șase luni de la semnarea parteneriatului”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)