Update articol:
Evenimentul „Noul Kazahstan: calea reînnoirii și modernizării”

Ambasadorul Kazahstan în România, domnul Nurbakh Rustemov: “Ne bazăm pe partenerii noștri internaționali, în special pe prietenii noștri români, pentru a ne ajuta să construim Noul Kazahstan”

România este principalul partener economic din Europa de Sud-Est al Republicii Kazahstan, între țările noastre existând relații diplomatice de peste 30 de ani. În toată această perioadă, ambele state au obținut succese semnificative în toate domeniile, prioritară fiind cooperarea în sectorul energetic, a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, la evenimentul „Noul Kazahstan: calea reînnoirii și modernizării”. Acesta a avut loc luni, 21 noiembrie 2022, la Grand Hotel (fost Intercontinental), în cadrul proiectului „Hai să descoperim Kazahstanul”, organizat de către MEPEI (Institutul Politic și Economic din Orientul Mijlociu) și EuroDefense România, în parteneriat cu Ambasada Republicii Kazahstan în România.

George Niculescu a explicat: „Recent am avut șansa să vizitez Astana cu ocazia celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-kazahe de colaborare economică, desfăşurată în perioada 6-7 octombrie. A fost un eveniment foarte consistent şi am avut șansa să vorbesc despre problemele energetice reale atât cu omologii mei, cât şi cu firmele din sectorul energetic.

Energia reprezintă o legătură puternică între România și Republica Kazahstan. Dialogul nostru pe teme de energie este consecvent și susținut de ambele părți, întărit de voință politică, ceea ce permite investițiilor energetice reciproce să crească și să aibă rezultate pozitive, atât în România, cât și din Kazahstan. Cred cu tărie că actuala cooperare regională este un principiu de bază între cele două țări.

2022 marchează anul în care sărbătorim 15 ani de investiţii kazahe în România. Au trecut 15 ani de când KMG a cumpărat Rompetrol și chiar cred că aceasta este o poveste de succes, având în vedere dezvoltarea companiei. După multe discuții pe care le-am avut, sperăm că investițiile kazahe vor continua în ţara noastră.

Ne dorim să vedem investitii KMG International în diversificarea portofoliului pe care îl are în România și investiții în noi capacități de producere de energie care să țină cont și de ambițiile noastre în ceea ce privește tranziția energetică. Ar fi bine să vedem în planul de investiții al KMG International capacități regenerabile care au avantajul că se pot pune în funcțiune mult mai repede decât cele pe surse clasice.

Încurajăm KMG International să ia în considerare dezvoltarea în România. Cred că este mult loc de investiții kazahe în România, având în vedere că noi, cei de la Ministerul Energiei, oferim acum fonduri fără precedent pentru investiții”.

Suntem interesaţi de consolidarea cooperării în sectorul energetic, mai ales în contextul în care cel mai mare activ investițional al Kazahstanului în Europa, KazMunayGas International, funcționează cu succes în România, a mai spus George Niculescu.

Ambasadorul Kazahstanului în România a apreciat că „este incontestabil că anul acesta a fost deosebit de dificil pentru Kazahstan. Pentru prima dată de la declararea independenței, în tragica lună din acest an (n.r. când au avut loc mai multe proteste), Kazahstan aproape că și-a pierdut valorile majore”, a declarat Nurbakh RUSTEMOV, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

Domnia sa a explicat: “Istoria demonstrează că, după ce s-au confruntat cu astfel de situații, țările se luptă să-și revină și rămân în stagnare timp de decenii. Cu toate acestea, poporul nostru și-a arătat voința nestăpânită și puterea indestructibilă, precum și dorința pentru o viață civilizată. Cu toții am asistat la modul în care președintele Tokayev a ținut ferm frâiele puterii, împiedicând statul să se destrame în acele zile critice pentru națiunea noastră. Fără îndoială, aceasta este o mare responsabilitate în fața națiunii și a generațiilor viitoare”.

Cu ocazia dezbaterii, Ambasadorul Nurbakh Rustemov a informat participanții despre rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale anticipate care au avut loc la 20 noiembrie a acestui an și despre victoria lui Kassym-Jomart Tokayev, precum și despre intenția conducerii Kazahstanului de a continua implementarea efectivă a reformelor politice și socio-economice.

“Având în vedere provocările geopolitice globale semnificative, votul nu a fost important doar pentru Kazahstan, ci și pentru comunitatea internațională. Crizele internaționale binecunoscute continuă să provoace instabilitate globală și noi amenințări.

Un Kazahstan stabil și prosper este în interesul comunității internaționale, deoarece țara noastră caută să faciliteze o colaborare globală mai largă, comerțul și diplomația”, a spus Nurbakh Rustemov, adăugând: ”Propunerea de a organiza alegerile prezidențiale anticipate a fost anunțată de Kassym-Jomart Tokayev într-un discurs privind starea națiunii la 1 septembrie 2022. Aceste alegeri au oferit poporului nostru ocazia de a reflecta la trei ani de președinție și de a analiza dacă susțin viziunea pentru un „Nou Kazahstan”.

Permiteți-mi să remarc, de asemenea, câteva aspecte unice ale acestor alegeri. În primul rând, pentru a-l ține pe Președinte deasupra luptei politice și a favoriza competiția, șefului statului i s-a interzis să fie membru al unui partid politic pe durata mandatului său. În al doilea rând, pe buletinele de vot a fost introdusă opțiunea „împotriva tuturor”. Această opțiune a fost valabilă și pentru aceste alegeri prezidențiale.

În sfârșit, și poate cel mai important, trebuie să menționez noul mandat al președinției. Președintele Tokayev a propus limitarea mandatului prezidențial la o singură perioadă de șapte ani, fără drept de realegere. Limitarea mandatului prezidențial la un singur mandat va asigura concentrarea maximă asupra sarcinilor strategice ale dezvoltării naționale și, de asemenea, va oferi suficient spațiu pentru implementarea acestora. Astfel, se asigură condițiile ca președinții să se concentreze pe deplin pe guvernare în beneficiul poporului. Aceasta poate fi considerată o adevărată inovație pentru țara noastră. Un singur mandat de șapte ani va elimina riscurile monopolizării puterii și va consolida principiile de bază ale democrației”.

Potrivit ambasadorului Kazahstanului, odată cu aceste alegeri prezidențiale, a început o resetare radicală a întregului sistem politic din Kazahstan.

Referitor la relațiile dintre România și Kazahstan, Ambasadorul Nurbakh RUSTEMOV a spus: “Ne bazăm pe partenerii noștri internaționali, în special pe prietenii noștri români, pentru a ne ajuta să construim Noul Kazahstan. Astăzi, cea mai dinamică cooperare din regiunea Europei de Sud-Est este cu România, unul dintre principalii parteneri de politică externă, comercială și economică ai Kazahstanului în Uniunea Europeană.

La peste 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice (15 iulie 1992), Kazahstanul și România au atins un nivel înalt de cooperare. Țările noastre interacționează constructiv într-un format multilateral în cadrul unor organizații internaționale cheie precum ONU și OSCE.

Nu este o întâmplare că acum 10 ani ne-am transformat misiunea diplomatică într-o Ambasadă (martie 2012), pentru că noi considerăm România o „punte” importantă în Uniunea Europeană.

Suntem pregătiți să continuăm cooperarea noastră reciprocă în cadrul Acordului de parteneriat și cooperare consolidat cu UE, precum și al Strategiei UE pentru Asia Centrală.

De exemplu, la 16 noiembrie a acestui an a avut loc cea de-a 7-a rundă de consultări politice cu participarea miniștrilor adjuncți de externe ai celor două țări. Evenimentul a inclus și semnarea unui Plan de lucru între ministerele de externe pentru perioada 2022-2023.

Astăzi, România este partenerul nostru comercial nr. 1 în Europa de Est și se află pe locul 6 în Europa și pe locul 13 în lume. Numai în opt luni ale acestui an, comerțul între cele două țări s-a ridicat la 1,45 miliarde USD.

Cea de-a 16-a reuniune a Comisiei Interguvernamentale de Cooperare Economică și Forumul de Afaceri Kazah-Român sunt așteptate să aibă un progres calitativ în relațiile comerciale. România găzduiește cel mai mare activ de investiții al Kazahstanului din Europa – KazMunaiGaz International”.

În cadrul evenimentului, deputatul USR Radu-Iulian Molnar a remarcat că, în ciuda situației actuale de pe arena internațională, Kazahstanul rămâne o insulă a stabilității și prosperității. „Datorită reformelor și modernizării inițiate de președintele Tokayev, Kazahstanul va renaște ca un stat și mai puternic”, a spus Radu-Iulian Molnar.

Fostul ministru de externe român Adrian Severin a evidențiat că Kazahstanul este cunoscut pentru inițiativele sale politice și întreaga lume democratică urmărește îndeaproape transformarea în curs. În opinia sa, Kazahstan este cel mai important jucător din Asia Centrală și, prin reforme, poate deveni motorul transformării în întreaga regiune.

Totodată, fostul ministru de externe al României, Teodor Meleșcanu, a apreciat înalta recunoaștere a “brandului” Kazahstan, precum și a capitalei Astana ca metropolă modernă, cu infrastructură dezvoltată și centru al unor mari foruri internaționale.

Președintele MEPEI, Flavius Caba-Maria, a remarcat faptul că președintele Tokayev are de multă vreme o mare autoritate pe arena internațională, iar victoria sa de la ultimele alegeri este dovada sprijinului populației și a cercurilor politice. În reformarea țării, Președintele Kazahstanului îmbină cu succes valorile democratice general recunoscute cu specificul local al regiunii, a mai spus Flavius Caba Maria, adăugând că Kazahstanul a devenit deja o platformă internațională de succes pentru mediere și dialog și a câștigat recunoașterea ca făuritor de pace.

„Sunt sigur că programul Kazahstanului care vizează reforme și consolidarea statului va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale cu România”, a spus Flavius Caba-Maria.

La rândul său, diplomatul român Dumitru Tănase a spus: „Victoria președintelui Tokayev va aduce progres și prosperitate țării, deoarece are o vastă experiență în politica internațională și o viziune pragmatică pentru a-și servi pe deplin poporul, în timp ce un Kazahstan puternic va contribui cu ce este mai bun la comunitatea internațional[”.

Fostul ambasador al României în Kazahstan, Emil Rapcea, a subliniat că, după obținerea independenței, conducerea Kazahstanului a dat dovadă de înțelepciune și dăruire în construirea și consolidarea națiunii, iar astăzi drumul continuă cu modernizarea pe scară largă.

 

BVB | Știri BVB

Premier Energy PLC (PE) (20/05/2024)

Notificare WOOD & COMPANY FINANCIAL SERVICES - rezultate oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de Premier Energy PLC

Turbo Short Certificates on Natural Gas Future (RBNAGTS2) (20/05/2024)

Suspendare tranzactionare - 15:09 - Notificare Raiffeisen Bank International - atingere bariera

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (20/05/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17.05.2024

CARBOCHIM S.A. (CBC) (20/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (20/05/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13.05.2024-17.05.2024