Update articol:

Preşedintele FED Jerome Powell: “Economiile Chinei şi Europei au încetinit substanțial” (video)

jerome powell

Slăbirea economiilor de peste hotare acționează ca un factor descurajator pentru creșterea SUA, spune președintele Rezervei Federale, Jerome Powell * Fed a lăsat nemodificată dobânda de referinţă şi nu intenţionează să adopte noi majorări în acest an

 

Declinul economiilor chineze și europene este un factor descurajator al creșterii în SUA, a declarat, astăzi, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell.

Banca centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a decis, astăzi, să lase neschimbate nivelurile de dobândă şi totodată oficialii Fed au anunţat că nu intenţionează să adopte noi majorări de dobândă în acest an având în vedere încetinirea ritmului de creştere şi inflaţia redusă din SUA. La finalul unei reuniuni de politică monetară de două zile, dobânda de referinţă a Fed a fost păstrată în intervalul cuprins între 2,25% şi 2,50%.

Powell a spus: “Acum suntem în situația în care economia europeană a încetinit substanțial, la fel și economia chineză, dar mai mult economia europeană”. Slăbirea economiilor de peste hotare acționează ca un factor descurajator pentru creșterea SUA, consideră președintele Rezervei Federale. 

FED a redus perspectivele PIB-ului la 2,1% în 2019, de la o prognoză de 2,3% în decembrie. De asemenea, inflaţia în acest an ar urma să fie de 1,8%, comparativ cu un avans al preţurilor de 1,9% prognozat anterior.

FED a caracterizat piața forței de muncă ca fiind “puternică”, dar că ritmul de creştere a activităţii economice a încetinit comparativ cu nivelul solid înregistrat în trimestrul patru. Indicatorii recenţi arată o creştere mai lentă a cheltuielilor gospodăriilor şi a investiţiilor de capital fix ale companiilor în primul trimestru”, potrivit comunicatului FED.

Powell a spus că membrii Fed continuă să vadă imaginea de bază din SUA ca fiind bună. “Perspectiva noastră este una pozitivă … Membrii FOMC continuă să vadă în acest an o creştere de aproximativ 2%, puţin sub ceea ce am văzut la sfârşitul anului trecut”.

Anunţul venit de la Fed semnalează o modificare semnificativă de perspectivă pentru Banca centrală a SUA, care în luna decembrie a anului trecut era mai optimistă cu privire la creşterea economică şi inflaţie şi miza pe două majorări, cu un sfert de punct, a dobânzii de politică monetară în 2019. În prezent, însă, Fed se aşteaptă să majoreze costul creditului doar o singură dată până în 2021, în condiţiile în care în perioada 2017-2018 a majorat dobânzile de şapte ori. 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere