Update articol:

Preşedintele Iohannis a semnat numirea lui Scutea-procuror general, Bologa-procuror-şef al DNA şi Hosu – procuror-şef al DIICOT

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat astăzi  următoarele decrete:

  • Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;
  • Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;
  • Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Pe 14 februarie, Secţia pentru procurori a CSM a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizele date pentru propunerile de numire la şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Secţia pentru procurori a CSM a înaintat şefului statului propunerile ministrului Justiţiei pentru numirea în cele trei funcţii, însoţite de avize.

Secţia a acordat următoarele avize: Gabriela Scutea – aviz negativ pentru funcţia de procuror general al PICCJ; Crin Nicu Bologa – aviz pozitiv pentru funcţia de procuror-şef al DNA; Giorgiana Elena Hosu – aviz negativ pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT. 

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: “Să conducă aceste instituții cu profesionalism, în condițiile legii și în baza obiectivelor stabilite pentru fiecare instituție în parte”.

La remarcă jurnaliștilor că se încalcă recomandările MCV pentru că a fost aviz negativ de la CSM în două cazuri – Scutea și Hosu -, Orban a răspuns: „Ce anume nu respectă prevderile MCV? Am să va dau un singur exemplu, dna Kovesi a primit aviz negativ și când a fost propusă Procuror General și când a fost propusă la primul aviz procuror șef DNA. Eu consider că propunerile sunt corecte, sunt rezultatul unui proiect de selecție obiectiv, fără partizanat. Am încredere că cei numiți își vor face treaba”.