Update articol:

Președintele Parlamentului din Arabia Saudită condamnă atacurile de sabotaj contra instalaţiilor petroliere ale Saudi Aramco

Președintele parlamentului din Arabia Saudită, Adel bin Abdulrahman Al-Asoumi, a condamnat atacurile care au încercat să țintească unul dintre tancurile de petrol din portul Ras Tanura din regiunea de est, folosind un UAV încărcat cu bombe și care vizau facilitățile Saudi Aramco din Dhahran, dar acestea au fost interceptate cu succes de forțele de apărare ale Regatului Arabiei Saudite, potrivit agenţiei oficiale de presă saudită SPA.

Într-o declarație, Al-Asoumi a subliniat că aceste atacuri nu vizează doar securitatea și capacitățile economice ale Regatului, ci vizează mai degrabă securitatea energetică globală și principalele sale aprovizionări și reprezintă o încălcare flagrantă a tuturor legilor și normelor internaționale.

Potrviti acestuia, este timpul ca întreaga comunitate internațională să ia o poziție descurajantă pentru a pune capăt definitiv acestor atacuri care vizează securitatea și stabilitatea din regiune și care amenință economia globală.

O dronă a lovit duminică un port petrolier şi o rachetă balistică a vizat instalaţii ale gigantului energetic Aramco, în estul Arabiei Saudite, a făcut cunoscut Ministerul saudit al Energiei, citat de AFP şi EFE.

“Unul dintre parcurile de rezervoare petroliere din portul Ras Tanura din Provincia de Est, unul dintre cele mai mari porturi de transport petrolier din lume, a fost atacat în această dimineaţă de o dronă venind dinspre mare”, a indicat ministerul într-un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială de presă saudită, SPA, potrivit Agerpres.

Mai târziu, duminică, “schije dintr-un obuz provenit de la o rachetă balistică au căzut lângă zona rezidenţială a Saudi Aramco din oraşul Dhahran, unde locuiesc mii de angajaţi ai companiei şi familiile lor”, a precizat comunicatul.

Atacurile nu au provocat victime sau daune, a adăugat ministerul, fără a-i identifica pe cei responsabili.

Rebelii yemeniţi houthi au afirmat însă că au lansat drone şi au tras rachete asupra localităţii Ras Tanura şi unor ţinte militare din oraşul Dammam, în apropiere de Dhahran.

Duminică mai devreme, coaliţia militară condusă de Arabia Saudită a lansat atacuri aeriene asupra Sanaa, capitala Yemenului aflată sub controlul rebelilor houthi, după ce a interceptat un val de drone şi rachete lansate de miliţiile susţinute Iran, potrivit SPA.

Această recrudescenţă a violenţelor intervine în timp ce administraţia preşedintelui american Joe Biden i-a îndemnat pe houthi să detensioneze situaţia după ce i-a retras de pe lista “organizaţiilor teroriste” pentru a nu împiedica, potrivit acesteia, livrarea de ajutor umanitar către Yemen.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (05/08/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

UCM RESITA S.A. (UCM) (05/08/2021)

Depunerea Planului de reorganizare al debitoarei U.C.M. Resita S.A.

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (05/08/2021)

Preluarea SNN a licentei de concesionare Tulghes-Grinties

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/08/2021)

Tranzactii parti afiliate - EFSA si OPCOM