Update articol:

Președintele Recep Tayyip Erdogan s-a autoproclamat președintele fondului suveran al Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a autoproclamat preşedinte al fondului suveran turc şi a concediat întreg personalul de conducere, invocând inactivitatea acesteia, potrivit Bloomberg.

Zafer Sonmez, care conducea diviziile Turcia şi Africa ale vehiculului de investiţii deţinut de guvernul malezian – Khazanah Nasional Bhd – a fost numit manager general al fondului suveran turc. Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Berat Albayrak, ginerele lui Erdogan, va fi, de asemenea, membru al consiliului, conform unui decret publicat în Monitorul Oficial.

Lucian Bode, PNL: „FSDI se apropie mai mult de modelul promovat de Erdogan, decât de alte ţări”

Decizia lui Erdogan vine la doi ani după ce fondul a fost înfiinţat în încercarea de a capitaliza activele statului de 200 de miliarde de dolari. În ultimii doi ani, totuşi, scopul şi strategia fondului nu au fost clar definite, iar conflictele din instituţie au dus iniţial la concedierea executivului care conducea structura.

Decizia lui Erdogan îi oferă influenţă asupra încă unei instituţii financiare cheie în stat, scrie Bloomberg. Erdogan a promis în cadrul unui interviu din luna mai, să exercite o putere şi mai mare asupra politicilor economice, după ce a fost investit cu puteri executive extinse în urma alegerilor din această vară.

Preşedintele turc  a concediat toată garda veche a politicilor economice din ţară, care a ghidat mecanismele financiare încă din 2002, şi s-a autoinvestit cu dreptul de a face numiri la şefia băncii centrale şi la şefia altor organizaţii din stat.

Fondul are active în Turkish Airlines, Turk Telekom, creditorii de stat TC Ziraat Bankasi AS și Turkiye Halk Bankasi AS, companiile petroliere de stat, serviciul poștal național, bursa de valori, loteria națională și căile ferate naționale.

De la înființare, oficialii au dezbătut scopul fondului, unii spunând că firmele  ar trebui să fie gestionate pentru a adăuga valoare în conformitate cu un vehicul suveran tradițional, în timp ce alții au susținut că activele sale ar putea fi utilizate pentru a calma turbulențele de pe piață. Alții au solicitat ca activele să fie securitizate și ca statul să le împrumute. 

 

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni