- Prețul certificatelor de CO2 a încheiat săptămâna la un nivel record;
Preţul certificatelor de pe piaţa de carbon din Uniunea Europeană au încheiat tranzacţiile de vineri la un nivel record, de peste 96 de euro, iar analiştii se aşteaptă că pragul simbolic de 100 de euro ar putea fi depăşit în curând, potrivit Reuters.
Cunoscută sub numele de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), piaţa europeană a carbonului obligă fabricile, centralele electrice şi companiile aeriene să plătească pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit – cu cât preţul certifictelor este mai mare, cu atât costul producerii emisiilor cu efect de încălzire a planetei este mai mare, deşi unele primesc permise gratuite pentru a le ajuta să rămână competitive în ceea ce priveşte costurile pe pieţele globale.
Prețul carbonului a crescut cu peste 200% de la începutul anului 2021, din cauza unor factori, inclusiv creșterea prețurilor gazelor, care au determinat, de asemenea, unele companii de energie să treacă la cărbune, ceea ce a dus la emisii mai mari și la cererea de autorizații.
Contractul de referință al permiselor de carbon din UE a fost tranzacționat vineri până la 97,50 euro pe tonă, înainte de a încheia ziua la 96,43 euro, cel mai mare preţ de la lansarea pieței carbonului în 2005.
Analiștii au spus că cel mai recent salt a fost probabil determinat de achizițiile tehnice și că preţul de 100 de euro este aproape să fie atins. „Numărul magic din trei cifre, 100 de euro/tonă, va fi următoarea țintă”, au spus analiștii Refinitiv.
Marșul ascendent al costurilor europene ale carbonului s-a desfășurat pe măsură ce factorii de decizie din UE au dezvăluit anul trecut o serie de noi legislații pentru a reduce emisiile mai rapid până în 2030 – inclusiv o reformă a pieței despre care analiştii se aşteaptă să urce şi mai mult preţurile CO2.
Refinitiv a estimat că un cost al carbonului de 100 de euro ar putea umbri dezbaterea politică asupra acestor politici şi obiectivul UE de a-şi reduce emisiile cu 55% până în 2030, de la nivelurile din 1990.
Ţări, inclusiv Polonia, au spus că preţurile ridicate ale CO2 sunt determinate de speculatori şi au îndemnat UE să intervină pe piaţă. Alte state consideră că un preţ ridicat al carbonului este esenţial pentru atingerea obiectivelor climatice şi subliniază evaluarea recentă a agenţiei de supraveghere a valorilor mobiliare din UE conform căreia nu există nicio dovadă de abuz în ETS.
Punând un preț pe poluare, EU ETS oferă un stimulent financiar pentru companii să reducă emisiile și să investească în tehnologii verzi. Ani de zile, prețul a fost prea mic pentru a încuraja acest lucru, având în vedere investițiile uriașe necesare pentru a extinde tehnologiile verzi în sectoare precum producția de ciment și oțel.
La un preț CO2 de 100 de euro, estimările industriei sugerează că tehnologia de captare și stocare a carbonului ar putea fi rentabilă în aplicații, inclusiv în rafinării – deși alte tehnologii, cum ar fi hidrogenul produs din energie regenerabilă, ar avea nevoie de costuri mai mari ale CO2.