Update articol:

Preţul petrolului a crescut cu 4%, după ce OPEC+ a convenit o reducere record a producţiei

Sursa Pixabay

Preţurile barilului de petrol au crescut în această dimineaţă cu peste un dolar, după ce marii producători au ajuns la un acord cu privire la cea mai mare reducere a producţiei convenită vreodată, însă câştigurile de pe urma acestei decizii au fost limitate de îngrijorările că nici măcar această scădere record nu va fi suficientă pentru a rezolva problema supraofertei, transmite Reuters.

Principalele state producătoare de petrol au convenit duminică asupra unei scăderi a producţiei cu o cantitate record – reprezentând aproximativ 10% din oferta globală – în încercarea de a susţine preţurile, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus şi al unui “război al preţurilor” între Rusia şi Arabia Saudită, potrivit Reuters. Surse au declarat că reducerile efective ar putea ajunge până la 20%.

După această decizie, în jurul orei 05.19 GMT, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent au crescut cu 1,29 dolari sau 4,1%, până la 32,77 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la barilul de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,01 dolari sau 4,4%, până la 23,77 dolari per baril, după ce au atins un maxim de 24,74 dolari.

“Acest acord permite industriei mondiale a petrolului, economiilor naţionale şi altor industrii dependente de petrol să evite o criză profundă”, susţine vicepreşedintele IHS Markit, Daniel Yergin. “Acest acord limitează acumularea de stocuri, ceea ce va reduce presiunile asupra preţurilor când situaţia va reveni la normal, indiferent când va avea loc această revenire”, a adăugat Yergin.

Liderii celor mai importanți trei producători de petrol din lume, președintele rus Vladimir Putin, președintele american Donald Trump și regele Salman al Arabiei Saudite, au sprijinit toți acordul OPEC + pentru reducerea producției brute la nivel mondial, a declarat duminică Kremlinul.

Trump a lăudat acordul, spunând că va economisi locuri de muncă în industria energetică din SUA.

Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite s-au oferit voluntari pentru a reduce reducerile chiar mai adânc decât cele convenite, ceea ce ar reduce efectiv oferta OPEC + cu 12,5 milioane bpd față de nivelurile actuale de aprovizionare, a declarat ministrul energetic saudit.

Totuși, cererea se referă la câștiguri limitate la prețul petrolului. Consumul de combustibil la nivel mondial este în scădere cu aproximativ 30%, din cauza pandemiei COVID-19 cauzată de noul coronavirus care a ucis mai mult de 100.000 de oameni în întreaga lume și a ținut întreprinderile și guvernele blocate.

“Nu ne aşteptăm la o revenire sustenabilă a preţului la petrol până la apariţia pe piaţă a unei cereri semnificative, în trimestrul al treilea”, susţine Harry Tchilinguirian, analist la BNP Paribas.

 

OPEC şi partenerii săi au convenit asupra unei scăderi a producţiei pe petrol; Trump: “Aș dori să mulțumesc și să îi felicit pe președintele Putin (Rusia) și pe regele Salman al Arabiei Saudite. O afacere bună pentru toți!”

 

BVB | Știri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (30/01/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 ianuarie - 27 ianuarie 2023