Update articol:

Prețul petrolului crește la 139 de dolari, din cauza discuțiilor despre interzicerea petrolului din Rusia și amânarea acordului cu Iranul

  • Prețurile petrolului Brent și WTI au ajuns la cel mai mare nivel din 2008

  • SUA și Europa discută interzicerea importurilor de petrol rusesc

  • Discuțiile nucleare iraniene perturbate de cererile Rusiei

  • SUA și Venezuela au discutat despre sancțiunile petroliere

 

Prețurile petrolului au crescut luni la cele mai înalte niveluri din 2008, pe fondul temerilor legate de oferta pieței, deoarece Statele Unite și aliații europeni au luat în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc, iar perspectivele de revenire rapidă a țițeiului iranian pe piețele globale au scăzut, potrivit Reuters.

În primele minute de tranzacționare, țițeiul Brent a atins 139,13 dolari pe baril, iar U.S. West Texas Intermediate (WTI) a atins 130,50 dolari, ambele valori de referință atingând cel mai mare nivel din iulie 2008. Până la 12:04 GMT, prețurile s-au redus, Brent-ul crescând cu 6,3%, la 125,55 USD și WTI cu 6,7% la 123,37 USD.

Prețurile globale ale petrolului au crescut cu peste 60% de la începutul anului 2022, împreună cu alte mărfuri, stârnind îngrijorări cu privire la creșterea economică mondială și stagflație. China, cea de-a doua economie a lumii, vizează deja o creștere mai lentă de 5,5% în acest an.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că SUA și aliații europeni analizează interzicerea importurilor de petrol rusesc.

„Considerăm 125 de dolari pe baril prognoza noastră pe termen scurt pentru țițeiul Brent, deși prețurile ar putea crește și mai mult dacă perturbările s-ar agrava sau vor continua pentru o perioadă mai lungă”, a spus analistul de mărfuri UBS Giovanni Staunovo.

Un război prelungit ar putea duce țițeiul Brent la peste 150 de dolari pe baril, a spus el.

Analiștii de la Bank of America au spus că, dacă majoritatea exporturilor de petrol ale Rusiei ar fi întrerupte, ar putea exista un deficit de 5 milioane de barili pe zi (bpd) sau mai mare, împingând prețurile până la 200 de dolari.

Analiștii JP Morgan au spus ca petrolul ar putea creste la 185 de dolari în acest an, iar analiștii de la Mitsubishi UFJ Financial Group Inc (MUFG) au declarat ca petrolul ar putea crește la 180 de dolari si ar putea provoca o recesiune globală.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de țiței și produse petroliere combinate, cu exporturi de aproximativ 7 milioane bpd, sau 7% din oferta globală. Unele volume ale exporturilor de petrol ale Kazahstanului din porturile rusești s-au confruntat și cu complicații.

Șeful celui mai mare grup de lobby de afaceri din Japonia a declarat că importurile de țiței rusești ale țării nu pot fi înlocuite imediat. Rusia este al cincilea furnizor de țiței și gaze naturale lichefiate (GNL) al Japoniei.

Între timp, discuțiile pentru relansarea acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale au fost înfundate în incertitudine, după ce Rusia a cerut o garanție a Statelor Unite că sancțiunile cu care se confruntă cu privire la conflictul din Ucraina nu vor afecta comerțul său cu Teheranul. China a ridicat, de asemenea, noi cereri, au spus surse.

Franța i-a spus luni Rusiei să nu recurgă la șantaj în legătură cu eforturile de a reînvia acordul nuclear, în timp ce cel mai înalt oficial de securitate al Iranului a spus că perspectivele pentru discuții „rămîn neclare”.

„Iranul a fost singurul factor real de scădere a pieței, dar dacă acum acordul cu Iranul va fi amânat, am putea ajunge la fundul tancurilor mult mai repede, mai ales dacă depozitele rusești rămân în afara pieței pentru mult timp”, a spus Amrita Sen, co-fondatorul companiei  Energy Aspects.

Iranului îi vor trebui câteva luni pentru a restabili fluxurile de petrol, chiar dacă va ajunge la un acord nuclear, au spus analiștii.

Separat, oficialii americani și venezueleni au discutat despre posibilitatea relaxării sancțiunilor petroliere asupra Venezuelei, dar au înregistrat puține progrese către un acord în primele discuții bilaterale la nivel înalt în ultimii ani, au spus cinci surse familiare cu chestiunea, în timp ce Washingtonul încearcă să separe Rusia de unul dintre aliații săi cheie.

BVB | Știri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (30/01/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 ianuarie - 27 ianuarie 2023