Prețurile la ţiţeiul Brent s-au apropiat de 60 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimul an, determinat în mare parte de reducerile livrărilor OPEC + care sunt menite să mențină piața petrolului în deficit anul acesta, transmite Reuters.
Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 0,9%, la 59,34 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a atins 59,79 dolari pe baril.
Pandemia de coronovirus a dat peste cap cererea de petrol, întrucât economiile din întreaga lume au trebuit să se oprească pentru perioade lungi de timp, pentru a stopa răspândirea virusului. Dar piața petrolului este în plin avânt, în ciuda blocărilor reînnoite în Europa și Asia pentru a reduce al doilea și al treilea val al virusului.
Preţurile ţiţeiului au fost susţinute şi de nivelurile record atinse de indicii bursieri americani, pe fondul progreselor către adoptarea unui nou pachet de măsuri pentru susţinerea economiei SUA şi a unui raport referitor la stabilizarea pieţei muncii.
Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 1%, la 56,79 dolari pe baril, după ce a urcat până la 57,29 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel consemnat din 22 ianuarie 2020.
Pe ansamblul săptămânii, preţul petrolului WTI au crescut cu aproape 9%, cel mai mare avans procentual după luna octombrie a anului trecut. Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 5% la nivelul săptămânii.
Royal Dutch Shell (NYSE: RDS.A) a raportat un profit de 4,8 miliarde dolari pentru 2020, în scădere cu 71% față de anul precedent. Shell previzionează că cererea de petrol îşi va reveni la „normal” în 2022.
„Cred că în 2022 va reveni la normal” cererea globală de petrol, a declarat CEO-ul Ben van Beurden. Cu toate acestea, acest lucru depinde de sectorul aviației care ar trebui să se recuperaze complet.