Update articol:

Preţul ţiţeiului Brent ajunge la 70 de dolari, după ce instalațiile petroliere din Arabia Saudită au fost atacate de houthii din Yemen

https://oilprice.com/

Preţul ţiţeiului Brent a ajuns la 70 de dolari astăzi, în timpul tranzacţionarii în Asia, pentru prima dată în mai mult de un an, potrivit CNBC.

Creșterea prețurilor la petrol a venit după ce Arabia Saudită a declarat că facilitățile sale petroliere au fost vizate duminică de rachete și drone. Un purtător de cuvânt al armatei Houthi și-a asumat responsabilitatea pentru atacuri.

Ţiţeiul Brent a crescut cu 1,57%, la 70,45 dolari, în timp ce contractele futures  au crescut cu 1,50% la 67,08 dolari. Ambele repere au crescut cu mai mult de 2% mai devreme în sesiune.

Ministerul Energiei din Arabia Saudită a declarat că tancurile petroliere de la unul dintre cele mai mari porturi de transport maritim din lume au fost atacate de o dronă și o rachetă balistică, vizând facilitățile Saudi Aramco, potrivit agenției de știri de stat SPA.

Astfel de acte de sabotaj nu vizează doar Regatul Arabiei Saudite, ci și securitatea și stabilitatea aprovizionării cu energie a lumii și, prin urmare, a economiei globale, a anunţat  Ministerul Energiei din Arabia Saudită.

Un purtător de cuvânt a spus că atacul nu a provocat vătămări sau pierderi de vieți omenești sau de bunuri, dar resturi din racheta interceptată au căzut în apropierea zonelor rezidențiale din orașul Dhahran, a raportat SPA.

Luna trecută, administrația Biden a declarat că va elimina rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran, de pe listele organizațiilor teroriste, potrivit NBC News.

John Driscoll, director la JTD Energy Services, a declarat pentru CNBC că efectul principal al atacurilor este psihologic. „Acestea ne reamintesc că Orientul Mijlociu este vulnerabil și plin de tensiuni și rivalități care s-ar putea supraîncălzi oricând”, a spus el.

Cu toate acestea, el a declarat că majorarea prețurilor ar putea fi de scurtă durată, menționând că saudiții au spus că nu există daune semnificative asupra infrastructurii.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni