de Dan Pălăngean
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a crescut cu 3,56% în februarie 2025 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Indicele anual a ieșit din domeniul negativ (unde se afla de cinci luni) și a trecut brusc pe plus (+4,03%), după ce prețurile interne au crescut considerabil (de la -2,10% în luna anterioară, au ajuns la +3,94%).
Pe segmentul extern s-a înregistrat o creștere ( de data aceasta marginală) pentru a cincea lună consecutiv, astfel încât s-a ajuns la +4,29%. Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă aproape s-a „evaporat” după ce situase la circa șase puncte procentuale în luna ianuarie. De remarcat faptul că s-a ajuns la valorile maxime pentru ultimele 12 luni.
În structură, s-au consemnat creșteri pe toată linia față de luna precedentă. Valorile au fost relativ reduse la bunuri intermediare (+0,37%), în industria bunurilor de capital (+0,42%), la bunuri de folosință îndelungată (+0,55%) și în industria bunurilor de uz curent (+0,99%). Industria energetică a consemnat cea mai mare scumpire lunară, cu +9,89%.
Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, situația s-au consemnat o creșteri notabile la bunuri de uz curent (+5,40%) și bunuri de capital (+4,06%), însoțite de un avans mai redus la bunuri de folosință îndelungată (+2,74%) și bunuri intermediare (+2,05%). Industria energetică a trecut brusc de la -6,33% la +5,04% și a dat influența majoră pe indicele general.
De reținut, după ce productivitatea muncii în industrie a coborâse în 2023 până la -3,3%, s-a situat la -1,3% ca medie lunară pe parcursul anului trecut și a marcat un rezultat de -0,7% în ianuarie 2025 pe datele provizorii. Per total, rezultatele din industrie se păstrează, în termeni comparabili, la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.
Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc., repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (ambele cu aproape +10%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, marochinărie și „alte activități extractive” (cu circa +8%).
Urmează fabricarea băuturilor, a produselor din tutun, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, de mașini, utilaje și echipamente (câte +7%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea produselor și a produselor chimice (aproximativ +6%), fabricarea de mobilă și serviciile anexe extracției (+5%).
Reduceri anuale de prețuri s-au consemnat la extracția cărbunelui (circa -18%), fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-14%), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-5%), fabricarea altor mijloace de transport (-2%), tipărirea și reproducerea înregistrărilor, fabricarea produselor de cauciuc și mase plastice (-1%) și marginal (-0,32%) în industria metalurgică.