Update articol:

Prim-ministrul irakian discută cu Pompeo retragerea Statelor Unite din Siria

Secretarul de stat american Mike Pompeo l-a asigurat pe prim-ministrul irakian Adel Abdul Mahdi că Statele Unite sunt încă angajate în lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi alte zone în ciuda planurilor de a retrage trupele din Siria, a declarat biroul lui Abdul Mahdi sâmbătă, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedintele Donald Trump a început ceea ce va fi o retragere totală a trupelor americane din Siria, declarând miercuri că ele au reuşit în misiunea de a învinge Statul Islamic şi nu mai sunt necesare. Planul a atras critici din partea aliaţilor precum Marea Britanie şi Franţa, care afirmă că militanţii nu sunt pe deplin învinşi.

“Prim-ministrul Adel Abdul Mahdi a primit un apel telefonic de la secretarul de stat al Statelor Unite Mike Pompeo care a explicat detaliile viitoarei retrageri din Siria şi a afirmat că Statele Unite sunt încă angajate să lupte împotriva Statului Islamic şi a terorismului în Irak şi în alte zone”, a declarat biroul lui Abdul Mahdi într-un comunicat.

Abdul Mahdi şi Pompeo au discutat de asemenea decizia Washingtonului de a prelungi cu 90 de zile o scutire acordată Irakului de a aplica sancţiuni Iranului ce ar permite Bagdadului să continue importul de gaz iranian necesar pentru producţia sa de energie.

Administraţia Trump a reimpus sancţiunile asupra exporturilor energetice iraniene în noiembrie, invocând programul nuclear al Teheranului şi amestecul în Orientul Mijlociu, dar a acordat derogări mai multor cumpărători pentru a satisface nevoile consumatorilor de energie.

Washingtonul a acordat Irakului o derogare de 45 de zile pentru importul de gaz iranian când a reimpus sancţiuni asupra sectorului petrolier al Iranului pe 5 noiembrie. Oficialii irakieni au declarat că au nevoie de aproximativ doi ani pentru a găsi o sursă alternativă.

Irakul se bazează în mare măsură pe gazul iranian pentru a-şi alimenta staţiile de energie, importând aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi standard pe zi prin conducte în sud şi est. 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020