Update articol:

Promateris obține finanțarea EEA & Norway Grants pentru producția de materie prima biodegradabilă și compostabilă

promateris

Promateris începe investițiile în dezvoltarea unei noi divizii, Bio Compounds, ce are ca scop producția de materie prima provenită din surse parțial regenerabile, destinată realizării de ambalaje compostabile, potrivit unui comunicat de presă, care mai precizează că Promateris își consolidează astfel poziția de lider regional, construind cea mai mare capacitate integrată de producție bio-based din Europa Centrală și de Est.

Investiția face parte din proiectul Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based  și are o valoare de peste 1.65 milioane de euro. Promateris beneficiază de un grant în valoare de 744.000 de euro, oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul programului “Creșterea IMM-urilor din România.” Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu compania norvegiană BioBag. Acesta este al doilea grant de care beneficiază Promateris finanțat prin această schemă de investițîi, după ce în 2019 a obținut 950.000 de euro pentru producția de ambalaje din materiale regenerabile.

Nouă divizie de Bio Compounds va începe în 2022 producția de BioMateris, materie prima utilizată în producția ambalajelor compostabile. Promateris își propune să încurajeze dezvoltarea bioeconomiei locale și utilizarea eficientă a resurselor, România fiind unul dintre principalii producători agricoli din Uniunea Europeană.

Integrarea agriculturii locale în procesul de producție îi ajută pe producătorii locali de ambalaje ce au la baza resurse regenerabile să își reducă amprenta de carbon și să dezvolte economia circulară locală. Promateris încurajează gestionarea corectă a deșeurilor și practicile agricole sustenabile, cum ar fi compostarea bio-deșeurilor, care ajută la regenerarea teritorială și ameliorarea solului.

BioMateris este rezultatul investițiilor în departamentul de R&D al companiei, dar și al parteneriatelor desfășurate împreună cu institute de cercetare prestigioase din România, dar și din afară granițelor. BioMateris poate fi folosit pentru a dezvoltă produse destinate următoarelor industrii: agricultură (folie de mulcire), retail și HoReCa (ambalaje pentru alimente), managementul bio-deșeurilor (saci menajeri).

Promateris are peste 50 de ani de tradiție în fabricarea compound-urilor tehnici, pe baza de polimeri, o experiență care va beneficia puternic dezvoltarea acestei noi divizii.

Vom putea aduce în prim-planul activității noastre experiență tehnicienilor și a inginerilor noștri pentru a putea produce o nouă generație de biopolimeri. Ne propunem că prin acest proiect să avem un impact pozitiv asupra bioeconomiei locale,  a consumului local de resurse regenerabile provenite din agricultură românească. În felul acesta, sprijinim exportul unor produse cu valoare adăugată mare, care contribuie pozitiv la dezvoltarea economiei României și care oferă și avantaje competitive producătorilor locali și regionali, declară Tudor Georgescu, CEO Promateris.