Update articol:

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein neagă că l-ar fi ucis pe ursul Arthur: “Am vânat un urs în deplină legalitate. Se poate documenta cu imagini”

Imaginile ursului ucis „Arthur” din România au provocat indignare în toată lumea, scrie cotidianul austriac Kronen Zeitung. Se spune că vânătorul ar fi fost prințul Emanuel von und zu Liechtenstein. Acesta a refuzat până vineri să facă orice declarație.

Ieri, însă, prințul s-a exprimat pentru prima dată. El recunoaște că a fost la vânătoare în România, dar spune că a făcut-o în deplină legalitate.

„După ce un urs a pătruns adesea în așezări, a fost clasificat ca periculos de către autoritățile române responsabile și eliberat pentru vânătoare. Am dobândit legal și am exercitat autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile ”, a spus prințul Liechtenstein într-o scrisoare.

 

“Am obținut și am exercitat legal autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”.

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein

Prinţul neagă acuzațiile

Prinţul susține că nu ursul Arthur ar fi animalul pe care l-a împușcat el, iar asta se poate documenta cu imagini. În „compania ghizilor locali de vânătoare”, el „a împușcat animalul cu probleme la 250 de metri în fața caselor dintr-un sat”, se spune în comunicat.

Prinţul neagă că ar fi fost ursul brun „Arthur” cel pe care l-a împuşcat. El asigură autoritățile responsabile de „sprijin deplin” în cadrul anchetei.

Potrivit acuzației ecologiștilor de la „Agent Green”, nu a fost împușcat ursul problemă (o femelă, mai degrabă un animal mic), ci un urs brun frumos, în vârstă de 17 ani.

Urșii sunt protejați și în România, mai scrie publicaţia străină . Pentru un urs cu probleme care ar fi cauzat pagube într-un sat, i s-a acordat un permis special pentru a-l vâna trage. Potrivit presei române, se spune că proprietarul Riegersburg a dat 7.000 de euro. El nu comentează cu privire la suma exactă și spune doar: „Din câte știu, taxele plătite sunt investite în primul rând în programe de protecție pentru urși și pentru oamenii care locuiesc lângă ei”.

Vânătoarea are „o mare tradiție pentru familie”

Prințul mai spune în scrisoare că regretă incidentul: „Îmi pare extrem de rău și îmi cer scuze pentru faptul că a fost creată o impresie care a făcut ca mulți oameni să se simtă răniți în sentimentele lor. Vânătoarea ca mijloc de a controla suprapopularea unor specii și de a le asigura supraviețuirea este o tradiție în familia noastră. În acest caz, a servit și pentru a îndepărta un pericol.

Prințul din Austria nu este vinovat pentru că l-a împușcat pe ursul Arthur – ministrul mediului

Prințul din Austria nu este vinovat pentru că l-a împușcat pe ursul Arthur, consideră ministrul mediului. Conform lui Tanczos Barna, de punerea în aplicare a autorizației de vânătoare se ocupă membrii asociației care a obținut derogarea. În plus, prințul nu a plecat în Austria cu trofeul lui Arthur, considerat cel mai mare urs identificat în România, a dat asigurări, joi seara, la Digi24, ministrul Tanczos Barna.

„Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii (prințul – n.r.). Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu poate să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct”, a declarat ministrul mediului.