Update articol:

Procedura de formare a noului Guvern va fi declanșată imediat, după rezultatele oficiale de la alegerile parlamentare

Iohannis va trebui să desemneze premierul.

Procedura de formare a noului Guvern va fi declanșată imediat ce vom avea rezultatele oficiale de la alegerile parlamentare.

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, potrivit Constituţiei României.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Atât PNL şi USR-Plus, pe de o parte, cât şi PSD, de cealaltă parte, exclud o alianţă.

PNL a anunțat că-l va susține pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, în timp ce USR-PLUS îl va susține pe Dacian Cioloș. De asemenea, PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, numele vehiculate fiind Alexandru Rafila, MIhai Tudose, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a scris azi noapte pe Facebook: “Înainte de alegeri am spus că ne propunem să dăm țării un guvern proeuropean, serios, responsabil sub conducerea Partidului Național Liberal, un guvern care să dezvolte și să modernizeze România în următorii patru ani. Asta am spus înainte de alegeri, exact asta vom face după alegeri”.
Probabil că PNL  va face alianţă cu USR-Plus şi UDMR pentru a avea majoritate în Parlament, în condiţiile în care, potrivit rezultatelor parțiale, după numărarea a 95% din voturi, PMP și Pro România se află sub pragul electoral de 5%.
Dar PNL, USR-Plus şi UDMR trebuie să se pună de acord şi să vină în faţa lui Iohannis  cu o singură propunere de premier.

PNL și USR-PLUS vor fi chemate pe rând la consultări, iar dacă fiecare partid va insista cu o propunere de premier, atunci președintele Klaus Iohannis ar putea fi pus în situația de a oferi funcţia celor de la PSD, partidul cu cel mai mare scor, potrivit rezultatelor parţiale.

Interesantă va fi poziţionarea AUR, care, potrivit rezultatelor parţiale, are peste 8% din voturi, iar la redistribuire va trece de 10%. AUR se află în contradicţie cu UDMR, analiştii excluzând o alianţă între aceste două formaţiuni politice. Preşedintele AUR  a fost implicat în incidentele din iunie 2019 din Valea Uzului, când câteva zeci de români au intrat cu forța în Cimitirul Militar, pe care autoritățile locale, conduse de politicieni UDMR, îl închiseseră cu lanț și lacăt.

Dacă premierul desemnat nu va reuși să alcătuiască o majoritate, atunci se revine la Cotroceni pentru consultări, în urma cărora va fi desemnat un nou premier.

 

 

BVBStiri BVB