Update articol:

Procesul penal legat de furtul de acțiuni de la Harinvest este încă stadiu incipient, spun păgubiții, care, după opt ani, tot așteaptă recuperarea banior

tribunal, proces, justitie sursa Pixabay

Circa 20 de persoane păgubite în urmă cu opt ani, în furtul de acțiuni de la casa de brokeraj Harinvest din Vâlcea, încă așteaptă să își recupereze banii, ne-a spus Tiberiu Georgescu, reprezentantul legatar al unei persoane păgubite, care a decedat în urmă cu nici o lună.

El ne-a spus: “Dosarul penal este în stadiu incipient și se trage foarte tare de timp. Mai sunt circa 20 de persoane care trebuie să își recupereze banii, printre care sunt și eu, dar nu avem mari speranțe la felul cum merge justiția din Vâlcea și din România”.

În noiembrie 2013, brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii, după care a ieşit la iveală că, timp de un an, Harinvest recursese la vânzări forţate (sell out), operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate. În prezent, clienții păgubiți încearcă să își recupereze, pe cât posibil, pierderile.

Dosarul penal legat de furtul de acțiuni a fost trimis în judecată, în septembrie 2019, după șase ani de la începerea anchetei, inculpate fiind doar Maria Voinea, broker, și Florica Boghițoi, conducător în cadrul SSIF Harinvest.

Contrapărți pentru Harinvest la vânzările forțate au fost BCR și SSIF Broker, care au fost sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care, totodată, a închis societatea Harinvest, în decembrie 2013.

ASF a sesizat organele de cercetare competente, după ce a constatat acţiuni de manipulare a pieţei de capital, în cazul Harinvest.

În 2015, Fondul de Compensare a Investitorilor a aprobat plăţi de 4,25 milioane de lei pentru 102 persoane fizice şi 101 mii lei pentru două persoane juridice păgubite la Harinvest, cu câte maxim 20.000 de euro/persoană.

În noiembrie 2018, Curtea de Apel Pitești a decis anularea unei serii de tranzacţiil “sell out” dintre BCR și Harinvest Râmnicu Vâlcea şi a obligat BCR să plătească debitoarei Harinvest SA suma de 19,7 milioane lei, ca efect al repunerii în situaţia anterioară. DIICOT Vâlcea a dispus poprirea asiguratorie a sumelor pe care BCR a fost obligată, în instanță, să le plătească Harinvest.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni