Update articol:

Prof. Dan Dungaciu: Politica externă a României a devenit tributara, dacă nu prizoniera, bătăliilor de politică internă

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, a atras atenţia, sâmbătă, la Gaudeamus, asupra faptului că, în ultimii ani, politica externă a ţării noastre a devenit “tributara, dacă nu prizoniera, bătăliilor de politică internă”.

“Enciclopedia este un răspuns la o stare de fapt, care nu a arătat de fiecare dată bine. Din păcate, ultimii ani au fost proba unei Românii care nu a reuşit să fie acolo unde mulţi dintre autorii sau diplomaţii români invocaţi aici au adus-o. Şi ăsta e un lucru grav. Pentru prima dată în istoria României s-a consemnat un fapt pe care mă simt dator să îl subliniez: politica externă a României a devenit tributara, dacă nu prizoniera, bătăliilor de politică internă. Este un fapt fără precedent şi grav. În ultimii ani, singurele bătălii politice externe pe care România le-a pierdut sau nu le-a pierdut sunt cele la care nu a participat”, a declarat Dan Dungaciu, la lansarea lucrării “Enciclopedia de Diplomaţie”, apărută la Editura RAO.

El a adăugat că acest fapt “s-a văzut, din păcate, de prea multe ori”.

“România a ajuns într-o situaţie în care se atinge chiar substanţa, dacă vreţi, demersului diplomatic ca atare. Meseria de diplomat şi diplomaţia sau proiectele de politică externă devin nu neapărat irelevante, dar nu mai au niciun soi de autonomie. Sigur că ele nu se mişcă autonom indiferent de politica unui stat, dar nu pot să fie slujitoare ale politicii interne. Acest lucru a fost o premieră”, a arătat Dungaciu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, “Enciclopedia de Diplomaţie” avertizează şi asupra faptului că “lumea nu mai arată la fel, suntem în zorii unei noi ordini mondiale, diplomaţia inteligentă trebuind să înţeleagă asta şi să se adapteze”.

“Diplomaţia trece printr-o mutaţie pe care cine nu o înţelege pierde. Lumea nu mai arată la fel, suntem în zorii unei noi ordini mondiale… Astăzi, din păcate sau din fericire, depinde din ce parte priveşti, lucrurile s-au schimbat. Paradigma ‘interesului naţional’ revine în forţă, de la Washington la Beijing, trecând prin Roma, Viena, Londra, Moscova, Budapesta sau Varşovia, iar asta va pune indubitabil presiune – şi o face sub ochii noştri! – inclusiv pe demersul diplomatic şi pe instituţiile supranaţionale, de la UE la ONU, unde se fac şi se desfac jocurile politico-diplomatice. Încă suntem în zorii fenomenului, consecinţele complete nu se întrevăd, dar este indiscutabil că asistăm la o profundă schimbare de perspectivă care va lăsa puţine domenii neafectate la nivel global”, consideră Dan Dungaciu.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020