Update articol:

Profesorul Mihai Ganciu: ATOMIC NITROGEN GENERATOR – primul dezinfectator semi-industrial realizat în România

ATOMIC NITROGEN GENERATOR este primul dezinfectator semi-industrial realizat în România de către o echipă condusă de profesorul Mihai Ganciu, doctor în fizică, “cercetător ştiinţific I la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei şi fost director de cercetări în CNRS, Universitatea Paris-Sud, Franţa.

Domnia sa ne-a declarat: “Este vorba de un produs în care are loc o descărcare electrică (pulsuri de înaltă tensiune cu aplitudine, frecvenţă, factor de umplere controlaţi) într-un flux de azot de puritate ridicată ce duce la disocierea unei părţi din moleculele de azot. Fluxul de azot astfel activat, care se poate propaga în tuburi de plastic pe distanţe de ordinul metrilor, duce acolo unde ajunge la formarea unor radicali chimici cu efecte biocide: N, O, OH, O3, etc. Prin acest procedeu se poate dezvolta o metodă rapidă de decontaminare, complementară celor existente, în special pentru spaţii greu accesibile, incinte de diverse volume, suprafeţe de diferite tipuri etc”. https://rocys.ici.ro/documents/spring2020/article_1.pdf

Vorbim de o dezinfecţie suplimentară, procedeul fiind 99 la sută ecologic, după cum ne-a declarat profesorul Ganciu, adăugând: “Am descoperit fenomenul de disociere a azotului molecular la presiune atmosferică în anul 2000, în Franţa, la Universitatea Paris Sud, fiind Profesor invitat. În 2002 am depus un dosar de valorificare a cercetării în Franţa. Brevetul, la care sunt prim autor, a fost trimis pentru protecţie US în 2003. A fost acordat în 2007. Ceea ce am descoperit este protejat şi în Uniunea Europeană, brevetul fiind acordat în 2010. Am primit chiar şi o medalie din partea francezilor pentru această descoperire (http://web.afi-sa.net/institutfrancais-roumanie.com/cms/articleview/id/2785 ).

Procedeul a fost testat pe microorganisme test care sunt mai rezistente decât orice virus, inclusiv pentru COVID 19. În patentul nostru se evidenţiază  o relaţie importantă de scădere exponenţială a populaţiei microbiene cu timpul de decontaminare. Dupa 3 timpi caracteristici (~ 3 minute), populaţia microrganismului test scade practic de 20 de ori, ceea ce este suficient pentru o dezinfecţie. Dacă facem dezinfecţia 10 minute, populaţia scade practic de 8000 de ori. Acest procedeu acţionează ca şi metodele care folosesc ozon, dar este mult mai eficient şi mai puţin toxic. Fiind vorba de efluenţe gazoase, acestea pătrund şi în locuri ascunse şi pori, acolo unde lichidele şi radiatia UV nu pot ajunge. Noi propunem această metodă ca metodă complementară care să crească eficienţa metodelor clasice”.

Potrivit profesorului Ganciu, după stadiul de prototip, împreună cu un partener industrial (SC Azel Designing Group) s-a proiectat o configuraţie, după modelul echipamentelor de automatizare din sectorul industrial, cu următoarele caracteristici:

– foloseşte subansamble consacrate din oferta de echipamente de automatizare şi producţie de echipamente electronice, aceasta ducând la posibilitatea realizării intr-un timp scurt a unor noi echipamente şi garantând calitatea subansamblelor folosite;

– este un echipament numeric, fiind realizat în jurul unui microcontroller folosit pe scară largă, ceea ce duce la realizarea unui echipament versatil, putându-se implementa diverse “reţete” de decontaminare;

– are o interfaţă om – maşină (HMI) formată dintr-un afişaj şi butoane pentru navigarea în meniuri, selectare regimuri etc.

– s-a conceput un sistem de autodiagnosticare, prin senzori si algoritmi adecvaţi, astfel încât să se garanteze parametrii aparatului în timpul exploatării. Eventualele disfuncţionalităţi se constituie în mesaje de avertizare care sunt afişate în clar, astfel încât operatorul să ştie exact ce măsuri trebuie luate

– pentru fiecare echipament se emite un buletin pe baza unor măsurători spectrometrice care stă la baza calibrării sistemului de autodiagnosticare, calibrare care poate fi verificată periodic în laborator.

Mihai Ganciu spune că ar avea nevoie de circa 100.000 de euro investiţie pentru a organiza producţia si a produce zece astfel de echipamente la modul industrial: “În funcţie de interesul existent pentru testarea/dezvoltarea acestei metode, se pot parcurge foarte rapid paşii de la prototipul realizat la fabricarea unui număr mare de echipamente, existând experienţă, spaţii de producţie, personal specializat (se poate atrage personal suplimentar de la colaboratorii din domeniu (firme de specialitate) si din institutele de pe platforma Magurele)”.

SC Azel Designing Group, partener al acestui proiect, are ca obiect de activitate principal realizarea de echipamente de automatizare industrială, având experienţă în realizarea de echipamente care să satisfacă cerinţele impuse de această piaţă: performanţele tehnice, fiabilitate, siguranţă în exploatare. Pentru instalaţiile de automatizare se folosesc echipamente ale celor mai importanţi furnizori: Schneider Electric (statut de INTEGRATOR DE SISTEM), Eaton, Siemens, Allen Bradley etc.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (25/01/2022)

Initierea primei etape a programului de rascumparare actiuni

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (25/01/2022)

Initiere program de rascumparare actiuni proprii

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/01/2022)

Hotarare civila referitor divizare Promateris S.A.

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (25/01/2022)

Document informare - alocare actiuni