Update articol:

Profiluri false pe reţelele sociale răspândesc propagandă chineză, susţine un raport al unei ONG

cybersecurity atac cibernetic Sursa Pixabay

O reţea în creştere cu peste 350 de profiluri false pe reţele de socializare precum Facebook, Twitter şi YouTube ”răspândeşte narative pro-chineze” şi ”încearcă să discrediteze” criticile la adresa guvernului de la Beijing, arată un raport publicat joi în Regatul Unit şi despre care relatează postul BBC, citat de agenţia EFE.

Studiul, realizat de ONG-ul denumit Centrul pentru Rezilienţă şi Informare (CIR), denunţă un efort concertat de propagandă pe internet ”care distorsionează percepţiile internaţionale în chestiuni semnificative, creşte reputaţia Chinei în rândul simpatizanţilor săi” şi încearcă să minimalizeze acuzaţiile la adresa statului chinez, potrivit Agerpres.

Această operaţiune, semnalează autorii, ”foloseşte o combinaţie de conturi artificiale” şi reciclate pentru a ”impulsiona narative pro-chineze” şi antioccidentale.

”Narativele amplificate de aceste conturi sunt similare celor promovate de membri ai guvernului chinez şi mass-media asociate statului chinez”, spun aceiaşi autori.

Reţeaua de presupuse conturi false, care postează mesaje în limbile engleză şi chineză, abordează şi comentează chestiuni precum legea armelor din SUA, pandemia, drepturile omului în provincia Xinjiang, conflictele externe sau discriminarea rasială şi neagă acuzaţiile la adresa Chinei.

Unul dintre autorii studiului, Benjamin Strick, susţine că acesta dovedeşte existenţa ”unui efort deliberat” de a prezenta evenimentele într-o manieră favorabilă Chinei, cu obiectivul de a ”delegitima Occidentul”.

Directorul executiv al ONG-ului CIR, Ross Burley, semnalează la rândul său că operaţiunea detectată seamănă cu altele care anterior au fost eliminate de pe reţelele de socializare şi este posibil ca ea să fie o continuare a acelora. ”Solicităm platformelor menţionate în acest raport să investigheze această reţea, să o identifice formal şi să o elimine. Este important să fie expuşi responsabilii pentru existenţa sa”, a indicat acesta.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera