Profitul net al Hidroelectrica (H2O) a înregistrat o scădere cu 35%, în 2024, la 4,12 miliarde lei, potrivit raportului transmis Bursei de Valori București.
Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaționale și financiare în scădere pentru anul 2024, față de anul 2023, influențate semnificativ de condițiile hidrologice mai puțin favorabile, conducând la o producție hidroenergetica redusă față de anul precedent și afectând volumul total de energie disponibil pentru comercializare, arată compania. Performanța companiei s-a menținut în linie cu obiectivele stabilite în bugetul aprobat pentru anul 2024, cu o ajustare marginală față de estimări. Marja operațională și marja netă ale Grupului s-au redus cu 15%, respectiv 14% față de anul 2023, în principal ca urmare a diminuării cantității de energie electrică vândută și prețurilor de vânzare a energiei electrice.
Potrivit raportului, rezultatele obținute în anul 2024 reflectă așteptările stabilite în Bugetul aprobat pentru anul 2024, situându-se ușor în scădere față de acestea că urmare a unei hidrologii sub așteptări.
Veniturile au fost în scădere cu 25% față de anul 2023, la 9,1 miliarde lei.
Marja operațională a fost de 50%, în scădere cu 15% față de anul 2023, iar marja netă de 45%, în scădere cu 14% față de anul 2023.
În anul 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influențate de scăderea producției de energie electrică, a cantității de energie electrică vândută, cât și de diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie, transmite compania.
Rezultatele din primele cinci luni ale anului au avut o contribuție semnificativă la scăderile înregistrate în 2024, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuații semnificative ale condițiilor de piață (prețuri și cantități tranzacționate). Această perioada de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a Societății.
Creșterile înregistrate ca efect al acestor intervale de volatilitate pe piață, atât din perspectiva cantității, cât și a prețului de vânzare pe piața de echilibrare au condus la majorarea valorii contribuției la fondul de tranziție energetică, ceea ce a dus la o creștere a cheltuielilor, ușor peste nivelul bugetat.