Update articol:

Profitul net Saudi Aramco crește cu 82% în primul trimestru, datorită prețurilor ridicate ale petrolului

Producătorul de petrol de stat Saudi Aramco (2222.SE) a anuţat duminică o creștere de aproape 82% a profitului net în primul trimestru, în linii mari cu prognozele analiștilor, rezultatul fiind ajutat de prețurile puternice ale petrolului, potrivit Reuters.

Aramco, care este la egalitate cu Apple Inc (AAPL.O) ca cea mai valoroasă companie din lume, a raportat un venit net de 39,5 miliarde de dolari pentru primul trimestru, față de 21,7 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

Analiştii estimau pentru cel mai mare exportator de petrol din lume un venit net de 38,5 miliarde de dolari.

Aramco, care s-a listat în 2019 cu vânzarea unui pachet de 1,7%, în principal către instituțiile publice și regionale din Arabia Saudită, a declarat că câștigurile sale au fost cele mai mari în acest trimestru, de când s-a listat la bursă, impulsionate de prețurile țițeiului, volumele vândute și marjele îmbunătățite din aval.

Câștigurile companiilor globale de energie, cum ar fi BP (BP.L) și Shell, au crescut la cel mai mare nivel din ultimul deceniu, pe fondul creșterii prețurilor mărfurilor, chiar dacă multe dintre ele suferă în mare parte de deprecieri de la ieșirea din Rusia.

Prețurile țițeiului Brent au încheiat primul trimestru în creștere cu aproape 70%, până la 107,91 dolari pe baril, la sfârșitul lunii martie 2021.

OPEC+ a fost de acord în această lună cu o nouă creștere modestă a țintei sale lunare de producție de petrol, argumentând că nu poate fi acuzată pentru întreruperile aprovizionării rusești care au condus la creșterea prețurilor. De asemenea, a mai spus că blocarea coronavirusului din China amenință perspectivele pentru cerere.

„Părerea noastră este că ţiţeiul Brent va fi mai scăzut în a doua jumătate a anului și, prin urmare, ne așteptăm ca câștigurile (Aramco) să fie mai mici, iar al doilea trimestru să fie un vârf”, a declarat Yousef Husseini, director asociat pentru cercetarea acțiunilor la EFG Hermes.

Compania a anunţat dividende de 18,8 miliarde de dolari care urmează să fie plătite în al doilea trimestru, în conformitate cu așteptările pieței, și a aprobat distribuirea unei acțiuni bonus pentru fiecare 10 acțiuni deținute în companie.

Acțiunile companiei au crescut cu 37% de la începutul anului, depășind indicele saudit, care a crescut cu aproape 14%.