Update articol:

Programul “România Eficientă” a selectat cinci școli pentru a le renova și eficientiza energetic; Radu Dudău, EPG: Este o diferență foarte mare între standardele UE și faptul că 16% din școlile din România nu au apă curentă

* Verchere, OMV Petrom: Este esenţial ca reglementările să încurajeze investiţiile private în eficienţă energetică

*Ministrul Energiei a încurajat companiile private să-şi aleagă câte o şcoală pe care să o ajute să devină mai eficientă din punct de vedere energetic

Programul “România Eficientă” a selectat cinci școli din orașele Cristuru Secuiesc, Băicoi, Ovidiu, Drobeta Turnu Severin și Vaslui pentru a le renova și eficientiza energetic, a anunțat Radu Dudău, Director Energy Policy Group (EPG), la conferința România Eficientă – A renovation wave across Europe.

El a spus că este o diferență foarte mare între standardele UE, pe care le va urma programul de renovare, și faptul că unele școli din România nu au acces la utilități minimale. Spre exemplu, 16% din școlile din România (1.874) nu au apă curentă.

Radu Dudău a precizat că programul a selectat școlile pe criterii obiective: orașe neafectate semnificativ de depopulare – unde populația școlară este relativ stabilă, unde ar exista impact socio economic – localitățile în care venitul per capita este sub media națională, diversitate geografică și climatică.

Directorul EPG a spus: “Inițial, ne-am propus ca în 2021 să finalizăm renovarea acestor cinci școli, dar a fost necesar să gândim o reeșalonare, deoarece criza economică ne-a afectat cash-flowul. În momentul de față, am introdus pe listă o a șasea clădire școlară – un imobil din Ploiești, de dimensiuni mici. Ne-am propus să realizăm mai întâi o renovare cu caracter pilot, pentru care ne dorim să finalizăm în acest an documentația și procesul prin care încredințăm lucrarea unui antreprenor.

Urmează ca în 2021 să abordăm școlile din Băicoi și Ovidiu, iar în 2022 școlile din Cristuru, Drobeta, Vaslui. Avem documentația tehnică realizată pentru toate clădirile incluse în program.”

Domnul Dudău a precizat că din cele 13.596 de clădiri în care funcționează unități școlare, 3.124 sunt complet nereabilitate (23%), iar sunt 35 în curs de reabilitare.

49% din unitățile școlare analizate au cel puțin o clădire care necesită reabilitare.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a invitat companiile din România să-şi aleagă câte o şcoală pe care să o ajute să devină mai eficientă din punct de vedere energetic. El a felicitat OMV Petrom pentru susținerea proiectului România Eficientă.

Dezvoltarea sistemului energetic necesită investiţii din partea mediului privat, astfel că este esenţial ca reglementările să încurajeze investiţiile în eficienţă energetică, a afirmat, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul aceluiași eveniment.

“Am lansat proiectul ‘România Eficientă’ în iulie 2019, fiind foarte conştienţi de nevoia uriaşă de a îmbunătăţi eficienţa energetică în România şi, în special, în materie de clădiri. Din păcate, foarte multă energie este consumată şi risipită”, a spus reprezentanta Petrom.

În Europa, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie şi pentru 57% din gazele cu efect de seră, a amintit Verchere.

“Este foarte important parteneriatul pe care îl avem cu autorităţile locale. România Eficientă este de departe cel mai mare program de eficientizare şi până în 2022 vom sprijini acest proiect cu un buget de 4 milioane de euro. Dezvoltarea sistemului energetic necesită investiţii din partea mediului privat, astfel că este necesar ca un cadru de reglementare să încurajeze investiţiile în eficienţă energetică. Iar, pe de altă parte, companiile private trebuie şi ele să sprijine îmbunătăţirea eficienţei energetice”, a subliniat ea.

“Ceea ce ştim este că măsurile de eficienţă energetică pot reduce cu 40% consumul de energie al clădirilor. Putem începe cu renovarea şcolilor, vrem să avem şcoli eficiente şi bine încălzite. De asemenea, cred că putem să îi educăm pe copiii noştri, generaţia următoare, dar şi pe părinţii lor. Astfel că am pornit proiectul-pilot cu accent pe şcoli şi pe conştientizare”, a precizat ea.

România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfășoară până în 2022. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundată în școli publice din diferite regiuni ale țării.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL