Update articol:

Proiect de eficientizare a instalației de Cocsare Întârziată, implementat de Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG Internațional, a finalizat un nou proiect investițional pentru creșterea gradului de procesare a țițeiului și optimizarea fluxurilor operaționale, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Cu o valoare de peste 1,4 milioane de dolari, proiectul a fost implementat recent pe parcursul reviziei generale a rafinăriei Petromidia și a vizat instalarea unui nou sistem de recuperare a motorinei ușoare la coloana de fracționare din cadrul instalației de Cocsare Întârziată.

„Compania noastră a reușit implementarea unui proiect care susține planurile și obiectivele de creștere a eficienței, de reducere a costurilor, de optimizare a fluxurilor operaționale, dar și de modernizare și aliniere la cele mai moderne soluții de prelucrare a țițeiului. Această inițiativa se alătură proiectelor ample de reducere a impactului asupra mediului înconjurător și proiectelor de digitalizare, menite să aducă un plus de eficientă”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Introducerea proiectului în fluxul instalației de Cocsare Întârziată va optimiza profilul termic pe coloana, ceea ce va conduce la o recuperare suplimentară de motorină ușoară de cocsare la aceeași calitate, prin reducerea cantității de motorină grea de cocsare.

De asemenea, reducerea randamentului de motorină grea de cocsare conduce la creșterea de materii prime prelucrate în rafinăria Petromidia.

Din punct de vedere tehnologic, îndepărtarea suplimentară a căldurii din coloana de fracționare 180-C2 duce la o producție de aproximativ 7 tone/ora de abur și, implicit, la reducerea presiunii pe sistem.

Modernizarea uneia dintre cele mai importante instalații aflată în angrenajul Petromidiei vine în contextul aniversării a 35 de ani de la începerea funcționarii instalației de Cocsare Întârziată. Din 1985, instalația a reprezentat un vector de stabilitate în bună desfășurare a proceselor operaționale din cea mai mare rafinărie a României și una dintre cele mai importante din Sud-Estul Europei.

În 2013, instalația de Cocsare Întârziată a trecut printr-un amplu proiect de modernizare, cu costuri de peste 50 de milioane de dolari, care a dus la o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală a pierderilor de aproximativ 3 milioane de dolari, precum și o diminuare a consumului energetic.

În 2019, rafinăria Petromidia a consemnat o producție totală de 1.37 milioane de tone de benzină și 2.93 milioane de tone de motorină (în creștere cu 5% comparativ cu 2018). De asemenea, compania a reușit să obțînă 406 kt de combustibil de aviație Jet A1, nivel record în istoria de peste 40 de ani a unității.

Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, este deținută în principal de KMG Internațional (54,63%; direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (44,69%).

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2021)

Structura actionariat la data de 30.11.2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/12/2021)

Decizia Consiliului de Administratie cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (06/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG

TERAPLAST SA (TRP) (06/12/2021)

Decizia CA privind demararea programului de rascumparare actiuni proprii

CEMACON SA (CEON) (06/12/2021)

Schimbare in Managementul societatii