Update articol:

Proiect USR – Pedepse majorate pentru fapte de corupţie pe perioada stării de urgenţă

Deputatul USR Silviu Dehelean a depus, astăzi, un proiect de lege care înăspreşte pedepsele pentru faptele de corupţie comise pe perioada stării de urgenţă, anunţă Uniunea Salvaţi România prin intermediul unui comunicat.

Proiectul prevede majorarea pedepsei cu o pătrime pentru următoarele fapte: luare de mită, darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență, delapidarea, abuzul în serviciu, neglijență în serviciu, uzurparea funcției, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, deturnarea de fonduri și pentru infracțiunile săvârșite cu intenție prevăzute de legea 78/2000.

În situații excepționale se impun măsuri excepționale, nu doar pentru cetățeni, ci și pentru funcționari statului care profită de flexibilitatea regulilor și fură din banii puțini ai statului, destinați măsurilor de oprire a răspândirii virusului și tratării celor infectați.
Situația de criză reprezintă o circumstanță agravantă pentru actele de corupție, conform USR.

Politicianul mai spune: “Climatul de incertitudine și dezordinea specific acestor perioade fac ca vigilența cetățenilor să scadă și să crească riscul ca unii actori cu funcții de putere în stat să folosească, în interes propriu, acest context excepțional.

Garanțiile împotriva abuzurilor trebuie întărite, pentru a nu se ajunge în situația ca unele persoane care săvârșesc fapte penale de corupției sau de serviciu să beneficieze de pedepse calibrate pentru timpuri normale deși faptele lor au fost facilitate tocmai din cauza evenimentelor cu potențial dramatic care au impus declararea stării de asediu sau a stării de urgență.

Cer adoptarea de urgență a acestui proiect de lege în comisiile de specialitate și în plenul celor două camere ale Parlamentului”.