Proiectul de lege privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi.
Proiectul conține eliminarea pragului limită de deținere de 5% la societățile de investiții financiare.
Proiectul de lege conține abrogarea prevederilor aplicabile A.O.P.C. (alte organisme de plasament colectiv, respectiv SIF-uri) din legislaţia în vigoare (Legea nr. 297/2004 și OUG 32/2012). Articolul 81 din proiect prevede explicit abrogarea articolelor 286, 2861 și 2863 din Legea nr. 297/2004, referitoare la pragul de deținere la SIF-uri.
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/LG-2.pdf
Conform proiectului, Societăţile de investiţii financiare, denumite în continuare S.I.F., constituite în conformitate cu prevederile Legii nr.133/1996, precum şi societatea de investiţii „Fondul Proprietatea” SA, constituită în temeiul Legii nr. 247/2005 se încadrează în categoria F.I.A. destinate investitorilor de retail şi nu pot să solicite retragerea de la tranzacţionare de pe piaţa reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București SA, decât în condițiile retragerii autorizației de F.I.A. de către A.S.F.
Proiectul mai arată că A.O.P.C. autorizate de A.S.F. la data intrării în vigoare a prezentei legi și A.O.P.C. prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. b), cu excepția F.I.A.P.M. menționate la art. 44 alin. (1), sunt obligate ca, în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a acesteia:
a) să îşi adapteze documentele de constituire şi funcţionare şi activitatea la prevederile prezentei legi;
b) să solicite autorizarea modificărilor necesare ale documentelor menţionate la lit. a) şi să depună cererile şi documentaţia în acest sens.
După aprobarea de către guvern, proiecul de lege va merge în Parlament spre adoptare.