Update articol:

Proiectul pentru demiterea conducerii ASF, dacă raportul de activitate e respins de Parlament – nu a trecut de Senat

*Senatul era camera decizională

Proiectul de lege care impunea Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) obligativitatea de a prezenta anual un raport Parlamentului, iar, în cazul în care acesta era respins, conducerea instituţiei era demisă a fost respins, ieri, de Senat, care era camera decizională.

Proiectul, care avea raport de respingere din comisiile de specialiate, a avut 86 de voturi “da”, 0 “nu” si 43 de “abtineri”.

Proiectul primise raport de respingere in cadrul Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat si in  Comisia economică, industrii şi servici.

Raportul arata: “Membrii celor două comisii au hotărât să adopte raport comun de respingere asupra propunerii legislative având în vedere următoarele:

– ASF este unica autoritate natională competentă pentru reprezentarea intereselor României în cadrul Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Piete (ESMA) şi al Autoritătii Europene de Supraveghere pentru Asigurări şi Pensii Ocupationale (EIOPA). Având în vedere obligatia de independentă a autoritătilor europene ESMA şi EIOPA cu care ASF cooperează, această obligatie de independentă trebuie respectată şi în ceea ce priveşte autorităţile competente nationale;

– referitor la propunerea de modificare a art. 9 alin. (1) lit, a), aceasta îngrădeşte posibilitatea oricăror altor candidati de a fi numiti membri, care sunt absolventi de studii superioare în domenii şi specializări la fel de relevante pentru supravegherea pietelor financiare nebancare; (n.n. conform proiectului, membrii Consiliului A.S.F. trebuiau să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență în domeniul financiar).

– propunerea demiterii de drept a Consiliului ASF, ca urmare a respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate al ASF, precum şi a încetării calitătii de membru executiv al Consiliului ASF, în situatia în care există măsuri defectuoase cu puternic impact negativ asupra pietei de care sunt responsabili, introduce un element de incertitudine cu privire la continuitatea activităţii ASF şi, în acest sens, cu privire la posibilitatea îndeplinirii de către această autoritate a competentelor atribuite prin acte legislative UE;

– iniţiativa legislativă este lipsită de elementele concrete care să motiveze în mod obiectiv solutiile legislative preconizate.

Faţă de cele prezentate, Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piată de capital supun spre dezbatere şi adoptare, Plenului Senatului, raportul comun de respingere şi propunerea legislativă.”

Proiectul a fost depus, in decembrie 2019, de deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu si trecuse de Camera Deputaților.

In prezent, locul de presedinte ASF este vacant, dupa plecarea lui Leonardo Badea, la BNR, iar acest proiect de lege deschidea calea pentru inlocuirea intregului Consiliu ASF.

Pana acum, deputatul PSD Daniel Zamfir a anuntat ca doreste postul de presedinte ASF.

BVB | Știri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (26/05/2022)

Decizie CA - rascumparare actiuni proprii

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (26/05/2022)

Majorare tarife reglementate

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROPHARMA SA (RPH) (26/05/2022)

Raport anual 2021-completare situatii financiare consolidate,raport audit,ESEF

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/05/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)