Update articol:
Surse WSJ:

Prospectul de listare al Aramco va fi depus până la sfârșitul lunii

Saudi Aramco, cel mai mare producător de petrol din lume, este de așteptat să-și depună prospectul pentru IPO până la sfârșitul lunii, au declarat pentru Wall Street Journal oameni familiarizați cu acest aspect, arată CNBC.

Se presupune că prospectul va fi publicat mai întâi în arabă pe 25 octombrie și apoi în engleză, două zile mai târziu, conform unui calendar văzut de WSJ.

Compania petrolieră de stat se va lista la bursa Tadawul din Arabia Saudită, ca parte a planului de reformă economică a prințului moștenitor Mohammed bin Salman. Prințul coroanei anticipează listarea a 5% din companie, la nivel intern și internațional, până în 2020 sau 2021. Dacă guvernul saudit decide să avanseze cu listarea, 1% până la 2% din acțiunile Aramco vor fi cotate la nivel intern până la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, au spus sursele citate.

Prințul coroanei a indicat că dorește o evaluare de 2 trilioane de dolari, deși analiștii și oficialii Aramco au evaluat compania la aproape 1,5 miliarde de dolari.

Listarea Aramco a fost întârziată în 2018. Aramco nu a răspuns la cererea jurnalului pentru comentarii.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Listarea ar putea genera suma de 100 de miliarde de dolari în ceea ce ar urma să fie cel mai mare IPO din lume. Suma de 100 de miliarde de dolari este bazată pe o evaluare a companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut. 

Saudi Aramco şi-a menţinut poziţia de cea mai profitabilă companie din lume, chiar dacă a raportat un declin de 12% al profitului net în primul semestru din acest an, la 46,9 miliarde de dolari, din cauza preţului mai scăzut al ţiţeiului.

Saudi Aramco este pregătită pentru listarea la bursă

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (03/07/2020)

Finalizarea programului de rascumparare a actiunilor proprii

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/07/2020)

Convocare AGEA pentru data de 21 august 2020

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (03/07/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 29.06-03.07.2020