Update articol:

Prostul Imperiului

Foto Pixabay

Autor: Ştefan Jicol

 

Nu numai eu, dar poate mulți dintre dvs și-ar dori să ocupe această înaltă demnitate din titlu, măcar în formă ideatică. Asta desigur, doar după ce veți citi despre cea mai importantă instituție care a făcut ca Imperiul Otoman sa domine lumea timp de mai bine de 400 de ani, prin bună guvernare, prin lege, înțelepciune și dreptate, prin toleranță culturală și interconfesională, asupra a zeci de popoare cu limbile lor, peste munți, mări și pustiuri nesfârșite.

Căci, la curtea sultanilor turci de la Istanbul, în toate vremurile de glorie ale acestui imperiu, se aducea an de an un om curat la suflet, de fiecare dată altul, recrutat din cele mai simple, mai sărace și mai lipsite de educație locuri ale marelui imperiu ce se întindea din Yemen până la Budapesta și din Algeria sau Bagdad până în Crimeea sau Baku.

Acel om din popor așezat la curte era numit ,,prostul imperiului’’ și avea el singur funcția unei instituții, alături de altele mult mai celebre ( Divanul, Haremul, Marele Vizir, Marele Muftiu, Eunucul negru, Regimentul ienicerilor etc), pentru că lui îi erau citite toate legile împărătești înainte de a fi trimise în întreg imperiul. Și doar dacă “prostul imperiului” putea reproduce prin cuvintele sale ce vrea să spună firmanul (legea nouă), abia atunci porunca împăratului devenea obligatorie pentru toată lumea. Însă, dacă “prostul imperiului” nu înțelegea graiul complicat al împăratului, transcris stufos pe hârtii de către funcționarii palatului, atunci firmanul era rescris și iar rescris, până când “prostul” acela pricepea el singur tot. Căci legea avea adresabilitate generală și de limpezimea exprimării ei depindea și punerea în aplicare.

Dar de ce se schimba an de an “prostul imperiului”, cu un altul ? Pentru că exista riscul ca acesta să se deștepte sau să fie corupt de intrigi, bani și interese, stând el așa la palat mai mult de un an printre atâția oameni mari, învățați și destepți.

Legenda spune că situația generală imperială a turcilor s-a degradat și Imperiul Otoman a sucombat tocmai după ce această “instituție a prostului” a fost coruptă, iar cel pus să citească firmanele nu mai era atât de naiv, ci era adesea doar un om al unor interese partizane. Astfel, fără un prost adevărat care să-i reprezinte, milioanele de supuși din marele imperiu au început să nu mai înțeleagă chiar toți ce vrea să zică Înalta Poartă de la Istambul, găsindu-și fiecare alți stăpâni sau alte imperii spre a le fi în simpatie.

 

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX