Update articol:

Protothema.gr: NATO vrea să construiască, din bugetul propriu, o conductă militară de combustibil de la Alexandroupolis până în România

România în NATO martie 2004

* Potrivit publicaţiei greceşti, aceasta va servi atât Greciei, cât și Bulgariei și României și va fi construită ca parte a măsurilor Alianței pentru a contracara amenințarea rusă

 

NATO intenționează să construiască o conductă militară de combustibil care va începe în Alexandroupolis, va traversa Bulgaria și va ajunge probabil în apropierea bazei americane Mihail Kogălniceanu din estul României, informează protothema.gr.

Conducta va deservi atât Grecia, cât și Bulgaria și România și va fi construită ca parte a măsurilor Alianței pentru a contracara amenințarea rusă, deoarece obiectivul său principal va fi alimentarea forțelor NATO cu sediul în cele trei țări, mai ales la bazele NATO din Bulgaria și România.

Propunerea pentru construirea acestei conducte a fost înaintată de partea română, în urmă cu aproximativ șase luni, în timp ce discuțiile relevante sunt deja în curs și au loc în principal la nivelul Reprezentanților Permanenți la NATO. Conform informațiilor, finanțarea acestei conducte se va face din fondurile Alianței, ceea ce înseamnă că pentru construcția sa nu va exista nicio povară în bugetele financiare ale celor trei țări.

Întărirea Alexandroupolis

Construcţia acestei conducte de combustibil, pe lângă creșterea capacității de aprovizionare a forțelor NATO din Balcani, reprezintă și un mesaj către Turcia, deoarece arată o tendință suplimentară pentru Alianță de a deveni independentă de Turcia.

Trebuie remarcat faptul că astăzi aprovizionarea cu combustibil către bazele mari și geostrategice importante pe care NATO le are în Bulgaria și România se face în principal prin tancuri care traversează Bosforul și care, prin urmare, sunt supuse controlului și restricțiilor de către autoritățile turcești.

În același timp, construcția conductei este de așteptat să consolideze în continuare rolul Alexandroupolis ca centru cheie de tranzit pentru NATO și în special pentru  forțele SUA din Balcani.

Se estimează că această conductă va fi un alt bastion în faţa agresiunii turceşti de la graniţa Evros, întrucât în ​​acest fel nevoia de stabilitate și securitate în regiune este consolidată în continuare din motive de protejare a intereselor americane și NATO.

Trebuie remarcat și faptul că, în acest context, există ideea unei extinderi viitoare a conductei militare grecești de la Kavala la Alexandroupoli pentru ca apoi, dacă este necesar, să fie interconectată cu conducta militară NATO.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)