Update articol:
PARLAMENTUL SE VA REUNI IN SESIUNE EXTRAORDINARĂ, ÎN PERIOADA 1-5 IULIE, PENTRU NUMIREA CONDUCERII BNR

Surse Realitatea TV: PSD îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la BNR, dar Dăncilă se abține

PSD îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea Băncii Naționale a României, a transmis Realitatea TV, după o discuție între conducerile Camerei Deputaților și Senatului.

Se pare că procedurile parlamentare pentru numirea în funcții a membrilor din conducerea Băncii Naționale a României vor avea loc în sesiune extraordinară.

Camera Deputaților și Senatului se vor reuni într-o sesiunea extraordinară în perioada 1-5 iulie, au relatat surse din coaliție pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Vor intra la vot:

  • Conducerea BNR
  • membrii Consiliului Fiscal
  • Avocatul Poporului
  • Comisia de anchetă privind alegerile europarlamentare.

Conform surselor noastre, și avizul pe tranzacția prin care EximBank va prelua Banca Românească ar depinde de numirea lui Isărescu pentru un nou mandat. Se pare că premierul Viorica Dăncilă s-a abținut când a fost întrebată dacă PSD îl susține pe Isărescu la șefia BNR. De altfel, ea nu a afirmat public că îl susține.

La BNR vor fi aleși de Parlament: președintele, vicepreședintele (prim-viceguvernator) + 7 membri (din care doi viceguvernatori).

Mugur Isărescu, în vârstă de 69 de ani, este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial. În luna octombrie a acestui an, expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie al BNR.

În ultima perioadă au tot fost vehiculate nume care îl vor înlocui pe Mugur Isărescu la conducerea BNR. Totuşi, unele voci susţin că Mugur Isărescu ar trebui să conducă în continuare BNR, pentru stabilitatea economică a ţării.