Update articol:

PSD îl susţine pe Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului

Foto Facebook Foto Facebook

PSD îl va susţine pentru funcţia de preşedinte al Senatului pe Teodor Meleşcanu, a anunţat, luni, premierul Viorica Dăncilă.

“Noi îl susţinem pe domnul Teodor Meleşcanu. (…) Sunt multe opţiuni, s-a votat şi îl susţinem pe domnul Teodor Meleşcanu”, a spus Dăncilă după şedinţa grupului parlamentar al PSD de la Senat.

Întrebată dacă a discutat cu Meleşcanu despre acest subiect, premierul a răspuns: “Nu puteam să fac propunerea fără a avea o discuţie”. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că renunţă la funcţia pe care o deţine în Parlament pentru că “i se pare corect şi firesc” să o facă în urma retragerii ALDE din alianţa pe care a avut-o cu PSD.

“Am fost preşedinte al Senatului ca urmare a unei înţelegeri politice între ALDE şi PSD în cadrul unei coaliţii care a vizat funcţiile din Parlament şi din Guvern. Având în vedere că ALDE a decis să se retragă din această alianţă, mi se parte corect şi firesc să renunţ la această funcţie pe care sper să fi încercat să o onorez cât mai bine. Le mulţumesc tuturor colegilor mei din Senat şi membrilor Biroului permanent cu care am lucrat în această perioadă pentru ducerea la îndeplinire a rolului de preşedinte al Senatului şi la îndeplinirea rolului pe care Senatul îl are în arhitectura constituţională a statului român”, a afirmat Tăriceanu, la Senat.

El a reamintit că anunţul demisiei îl va face, luni, în plenul Senatului.

Referindu-se la senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, susţinut de PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Tăriceanu a precizat că nu i s-a adus la cunoştinţă acest lucru, deşi a avut o discuţie cu el duminică seara.

“Cu parlamentarii ALDE nu sunt negocieri. Nici discuţii. (…) Nu cred că poate cineva să propună o funcţie la ALDE, fără a discuta cu conducerea”, a spus Tăriceanu.

El a adăugat că nu a discutat nici cu colegii din PNL pentru susţinerea unui candidat la şefia Senatului.

“Au vrut să mă contacteze şi am refuzat să discut pentru că văd că cei care aspiră la această funcţie au un comportament care mie mi se pare că este sub nivelul acceptabil al modalităţii de dialog în politică. Eu cred că în politică e normal să existe dispute, există probabil şi adversităţi, dar ele trebuie să se concentreze în jurul unor idei, în jurul unor proiecte. Dacă trecem la atacuri personale, atunci discursul coboară mult prea jos şi eu nu vreau să cobor la acest nivel. Atunci când va veni vorba de un vot în plenul Senatului, cei care se simt cu musca pe căciulă, că au acest discurs care este de periferie a politicii, să nu vină să ceară sprijin la noi”, a mai spus Tăriceanu. 

Senatorul Teodor Meleşcanu a declarat, luni, că nu i-a cerut nimeni, niciodată, să îşi dea demisia din ALDE, iar faptul că Partidul Social Democrat îl va susţine pe el pentru funcţia de preşedinte al Senatului este o garanţie a faptului că formaţiunea din care face parte nu va fi supusă unor presiuni “de un fel sau altul”.

“Am înţeles că astăzi, în acest moment, în cadrul grupului senatorial PSD s-a adoptat decizia de a-mi susţine candidatura. (…) Mă voi baza pe voturile celor care cred că e nevoie la conducerea Senatului de un om cu experienţă, echilibrat, pentru că în această perioadă Parlamentul va avea un rol cheie de jucat în politică”, a afirmat Meleşcanu, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă social-democraţii i-au cerut să treacă la PSD, Meleşcanu a răspuns: “Nu, niciodată nu mi-a cerut nimeni să plec de la ALDE”.

El a adăugat că încă nu a vorbit despre acest subiect cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

“Este vorba de faptul că poziţia pe care am avut-o, în mod normal, trebuia să se perpetueze, de preşedinte al Senatului, şi această poziţie de preşedinte este o garanţie a faptului că ALDE nu va fi supus unor presiuni de un fel sau altul, ci dimpotrivă, va oferi şi colegilor mei o perspectivă pentru viitor, pentru a ne dezvolta partidul în continuare”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Meleşcanu, faptul că el va fi susţinut de PSD la şefia Senatului nu are legătură cu felul în care se poziţionează ALDE faţă de moţiunea de cenzură.

“Una este chestiunea guvernamentală, una este Parlamentul, ele nu se amestecă. Se va stabili în cadrul partidului poziţia pe care o vom avea faţă de moţiunea de cenzură. Eu voi fi echilibrat şi echidistant”, a susţinut el.

De asemenea, întrebat dacă a trecut peste schimbul de replici pe care l-a avut cu premierul în legătură cu ambasadorul României în SUA, George Maior, Meleşcanu a spus că în politică trebuie să ştii să treci “peste replici care fac de multe ori plăcerea presei”.

“Nu retrag ce am spus (în legătură cu documentele cu privire la George Maior – n.r.). Dânsa are dreptate, eu am dreptate, e vorba de secretariate şi astea mă depăşesc chiar şi pe mine şi pe dânsa”, a conchis el.

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021