Update articol:

Puterea Rusiei asupra Belarusului este în centrul atenției, după „deturnarea” avionului Ryanair (analiză)

Intalnirea preşedintelui Belarus Alexander Lukashenko cu Vladimir Putin - 22 Februarie, Sochi -http://en.kremlin.ru/

În timp ce liderii mondiali și-au exprimat indignarea față de „deturnarea” de către Belarus a unui avion Ryanair și de detenția unui activist de opoziție, Rusia s-a remarcat prin apărarea țării. Acum, analiștii spun că Moscova va beneficia de înstrăinarea Belarusului față de Occident, conform CNBC.

Belarus a ordonat duminică echipajului unui avion Ryanair care îl transporta pe  proeminentul activist de opoziție belarus Roman Protasevich să se îndrepte spre capitala Minsk, după care activistul a fost reținut. Rusia a descris revolta din SUA și Europa drept „șocantă” și a acuzat Occidentul că are duble standarde.

Rusia și-a mărit în mod constant puterea și influența asupra vecinului său Belarus, dar liderii celor două țări, președintele Vladimir Putin și președintele Alexander Lukașenko, sunt aliați într-o manieră oarecum incomodă – se poate argumenta că orice loialitate este, în cel mai bun caz, fragilă și suportată din necesitate.

Pentru Belarus, Rusia este un partener economic și politic puternic și o sursă de sprijin, după ce a susținut conducerea lui Lukașenko, care este acum la al 27-lea an de conducere.

Pentru Rusia, Belarusul oferă o oportunitate de a exercita o influență economică și politică în regiune și este un bastion convenabil împotriva a ceea ce consideră a fi încălcarea europeană a fostelor sale teritorii, cum ar fi Ucraina. Putin este cunoscut că favorizează stabilitatea și predictibilitatea și, ca atare, un lider de lungă durată la putere, precum Lukașenko – care poate fi influențat mai ușor – este favorizat față de o schimbare de regim.

Putin a fost implicat?

Experții care urmăresc îndeaproape Rusia spun că Vladimir Putin ar fi cunoscut, dacă nu chiar ar fi autorizat, incidentul „deturnării”. Timothy Ash, strateg senior de piețe emergente la Bluebay Asset Management, a menționat luni că “Lukașenko este acum în totalitate dependent de Putin pentru supraviețuirea sa în funcție și nu și-ar fi riscat relația cu Kremlinul prin întreprinderea unei astfel de mișcări decât dacă ar fi primit mai întâi undă verde de Putin”.

Pârghia lui Putin asupra lui Lukașenko s-a consolidat recent când, în septembrie anul trecut, Putin a acordat Belarusului un împrumut de 1,5 miliarde de dolari și a fost de acord să stimuleze comerțul. Măsura a fost văzută pe scară largă ca un gest de sprijin pentru Lukashenko după săptămâni de proteste în masă în care i s-a cerut demisia, după ce a câștigat alegerile despre care opoziția a spus că au fost trucate. Lukașenko a respins această acuzaţie.

Marți, Kremlinul a respins orice sugestie conform căreia Rusia ar fi implicată în aterizarea forțată a avionului Ryanair, spunând că o astfel de naraţiune este rezultatul sentimentului anti-rus.

Vorbind reporterilor într-o conferință telefonică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a fost acuzată în mod nejustificat în toate aceste zile, a raportat Reuters, și că criticii au lăsat ura lor față de Rusia să le afecteze judecata.

Este puțin probabil ca mai multe sancțiuni să funcționeze

La fel ca Rusia, Belarusul este supus sancțiunilor internaționale, și anume pentru intimidarea și reprimarea manifestanților, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor.

Luni, liderii UE au fost de acord să impună mai multe sancțiuni Belarusului, însă analiștii consideră că orice restricții noi impuse lui Lukașenko, altor persoane sau entități implicate în incident vor fi ineficiente.

De fapt, Emre Peker, directorul pentru consultanță în domeniul riscurilor politice Eurasia Group, a menționat luni că incidentul de „deturnare” a avionului Ryanair ar fi probabil în beneficiul Rusiei prin împingerea Belarusului mai aproape de acesta.

“Președintele Vladimir Putin va folosi probabil incidentul ca o problemă suplimentară care conduce la o dispută între Belarus și Occident”, a spus Peker într-o notă.

„Între timp, acuzațiile de implicare rusă vor complica și mai mult capacitatea UE de a răspunde eficient Belarusului. Moscova a acuzat UE și membrii săi de duble standarde și va apăra modul în care Minsk a abordat incidentul. În mod similar, orice nouă sancțiune a UE va determina Rusia să o condamne ca fiind intervenție occidentală … În timp ce Berlinul va susține o reacție puternică a UE dacă Protasevich nu va fi eliberat, este puțin probabil ca Germania să țintească Nord Stream 2 în legătură cu incidentul Ryanair. ”

Matthew Sherwood, analist senior european la The Economist Intelligence Unit, a declarat luni că întregul episod arată „cât de puține sancțiuni afectează politica internă din Belarus”.

„Cel mai recent set de sancțiuni a fost impus după alegerile prezidențiale disputate din august 2020, care au dus la proteste care au durat câteva luni. Cu toate acestea, cu sprijinul politic și economic continuu al Rusiei, domnul Lukashenko și aliații săi au reușit să împiedice mișcarea de opoziție pe plan intern, iar protestele s-au destrămat în mare parte ”.

„Nu ne așteptăm ca un nou val de sancțiuni occidentale să aibă vreun impact real asupra situației interne și este posibil ca acestea să ducă Belarusul și mai aproape de Rusia”.

Regim imprevizibil

Alți analiști observă că regimul Lukașenko devine din ce în ce mai imprevizibil, poate încurajat de relațiile sale cu Rusia.

Nigel Gould-Davies este fost ambasador al Marii Britanii în Belarus și senior senior pentru Rusia și Eurasia la IISS. El a declarat luni la CNBC că incidentul Ryanair a arătat că „Lukașenko este acum o amenințare internațională și nu doar o amenințare la adresa propriilor săi oameni”.

“În al doilea rând, arată cât de nesigur se simte el însuși, riscând indignarea și condamnarea internațională prin încălcarea regulilor internaționale în cel mai flagrant mod”, a adăugat el.

Gould-Davies a spus că, dacă este adevărat că ofiţerii KGB din Belarus se aflau la bord – așa cum a spus CEO-ul Ryanair, Michael O’Leary, – atunci acest lucru arată că aceştia erau activi în străinătate, ceea ce demonstrează „dimensiunea internațională a amenințării pe care acest regim o prezintă țărilor din jurul său”.

„Am văzut exemple recente de cooperare între serviciile de securitate din Rusia și Belarus, așa că trebuie să ne uităm și la acest unghi … Este imperativ ca UE, și sper că și cu sprijinul american, să ia măsuri mult mai puternice, a spus Nigel Gould-Davies.

Potrivit lui Timothy Ash, incidentul a prezentat „un test masiv pentru UE și Occident. Oarec acum înțeleg amenințarea la adresa democrației pieței liberale occidentale?”, a întrebat el.

„Aceasta nu este doar o acțiune defensivă a lui Lukașenko, ci un atac frontal complet asupra UE – un avion al UE, care călătorește între două capitale ale UE, forțat să aterizeze într-o ţară cu regim autocratic. Dacă Occidentul îl lasă pe Lukashenko să scape de asta, nicio companie aeriană occidentală nu este în siguranță”, a mai spus Ash.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)