Update articol:

Putin acuză Occidentul de “revizionism” antirusesc cu privire la cel de-al Doilea Război Mondial

Putin Sursa foto: en.kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a publicat un amplu editorial în revista americană The National Interest, în care acuză Occidentul de “revizionism” antirusesc în interpretarea evenimentelor celui de-al Doilea al Război Mondial, cu câteva zile înainte de ceremonii preconizate în Rusia care vor marca împlinirea a 75 de ani de la victoria sovietică asupra naziştilor, transmite vineri France Presse, potrivit Agerpres.

Această victorie şi sacrificiul a 27 milioane de sovietici în timpul războiului se află în centrul discursului preşedintelui rus. O mare paradă militară urmează să marcheze evenimentul în 24 iunie la Moscova, în locul tradiţionalei defilări de 9 mai, amânată din cauza epidemiei de COVID-19.

“Revizionismul istoric ale cărui manifestări se observă în Occident, mai ales cu privire la cel de-al Doilea Război Mondial şi finalul său, este un lucru periculos” căci destabilizează “principiile unei dezvoltări paşnice” a lumii aşa cum au fost stabilite în 1945 de Aliaţi, a acuzat Putin în paginile The National Interest, o revistă conservatoare din SUA.

În acest articol aşteptat de câteva săptămâni, preşedintele rus îşi reiterează acuzaţiile la adresa europenilor, cu polonezii în frunte, că vor să atribuie URSS responsabilitatea pentru declanşarea războiului în aceeaşi măsură ca Germaniei naziste, cele două puteri totalitare semnând un pact secret prin care stabileau împărţirea Europei de Est, în special a statului polonez. Este vorba de Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca Pactul Stalin-Hitler, un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă la 23 august 1939.

Luând drept ţintă încă o dată Varşovia şi o rezoluţie recentă a Parlamentului European care denunţa invadarea şi dezmembrarea Poloniei în septembrie 1939, preşedintele rus susţine că URSS nu a avut de ales întrucât britanicii şi francezii au cedat naziştilor, în urma acordului de la Munchen din 1938, şi că polonezii au torpilat închegarea unei alianţe între Paris, Londra şi Moscova.

Potrivit lui, “vina tragediei pe care a suferit-o Polonia (cu dubla invazie germano-sovietică) revine integral autorităţilor poloneze”, pe care Putin le acuză de complicitate cu Hitler în lunile care au precedat invazia.

Vladimir Putin consideră că repunerea în cauză a rolului sovietic în al Doilea Război Mondial participă la subminarea fundamentelor ordinii internaţionale create în 1945 şi bazate pe ONU.

Putin îşi reiterează apelul la organizarea unui summit al Celor cinci mari puteri – cele cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU (Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, SUA) – relevând că “lumea traversează vremuri turbulente”.

Pe agendă, el citează criza economică generată de pandemia de COVID-19.

“Aptitudinea noastră de a lucra împreună şi în mod concertat în calitate de adevăraţi parteneri va determina severitatea impactului pandemiei şi viteza cu care economia mondială va ieşi din recesiune”, scrie şeful statului rus.

Putin a propus acest format la începutul anului în cursul comemorării în Israel a eliberării lagărului de exterminare de la Auschwitz. Potrivit Moscovei, ceilalţi lideri mondial sunt de acord în principiu, dar niciun calendar nu a fost fixat.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022