Update articol:

Putin spune că Rusia nu folosește gazul ca armă: “Am crescut deja aprovizionarea cu gaze a Europei cu 15% în acest an”

  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să ajute Europa, pe măsură ce criza energetică continuă.

  • El a negat că Rusia folosește energia ca „armă” împotriva vecinului său.

  • Putin a declarat că criza gazelor din Europa este în mare parte din vina UE și că alți furnizori, inclusiv SUA, au redus aprovizionarea către regiune.

 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că țara sa nu folosește energia ca armă împotriva Europei și că Rusia este gata să ajute regiunea pe măsură ce criza energetică continuă, scrie CNBC.

“Nu folosim nicio armă”, a declarat Putin miercuri pentru CNBC la Moscova. „Chiar și în cele mai grele perioade ale Războiului Rece, Rusia și-a îndeplinit în mod regulat obligațiile contractuale și furnizează gaze către Europa”, a spus el.

Putin a descris ca fiind “vorbărie motivată politic” informaţiile potrivit cărora Rusia a stopat aprovizionarea cu gaze a Europei. El a mai spus că nu a existat „nimic care să susțină [ideea] că vom folosi energia ca un fel de armă”. Dimpotrivă, a spus el, Rusia „își extinde aprovizionarea către Europa”.

Comentariile lui Putin au venit în momentul în care participat la un panel moderat de Hadley Gamble de la CNBC la Săptămâna Energiei din Rusia. Vorbind în fața panelului, care îi includea pe directorii executivi ai ExxonMobil, BP, TotalEnergies și Mercedez-Benz, Putin a declarat că Europa nu ar trebui să „dea vina pe altcineva” în ceea ce priveşte criza energetică și că țările europene nu au făcut suficient în vară pentru a-şi reface rezervele de gaze pentr iarnă.

„Prețurile mai mari ale gazului în Europa sunt o consecință a unui deficit de energie și nu invers și de aceea nu ar trebui să dăm vine pe altcineva, așa cum încearcă să facă partenerii noștri”, le-a spus el delegaților la Russian Energy Week.

„Cereri de nevoie”

Cu toate acestea, Rusia a declarat că este gata să-și îndeplinească obligațiile contractuale de aprovizionare și să discute acțiuni suplimentare și de cooperare cu partenerii săi europeni, a spus Putin, afirmând că Rusia a crescut deja aprovizionarea cu gaze a Europei cu 15% în acest an.

„Vedeți că problema nu e la noi, e în partea europeană, pentru că, mai întâi, știm că parcurile eoliene nu au funcționat vara din cauza vremii, toată lumea știe asta. Mai mult, europenii nu au pompat suficient gaz în instalațiile lor subterane de gaz … și aprovizionarea către Europa a scăzut din alte regiuni ale lumii”, a mai spus Vladimir Putin.

„Noi ne-am mărit rezervele, dar alţii, inclusiv SUA, și-au redus rezervele și aceasta este cauza panicii. Rusia poate furniza mai mult”, a spus el, „dar avem nevoie de solicitări pentru a face acest lucru”.

Se știe că Săptămâna Energiei Ruse este locul în care președintele își prezintă agenda energetică pentru economia rusă, fiind prezenţi experți care discută despre politici, conducte, investiții și schimbări climatice, precum și despre riscurile pentru creșterea și securitatea mondială.

Comentariile sale vin în timp ce Europa continuă să se confrunte cu o criză a gazelor naturale după săptămâni de creștere a prețurilor și îngrijorări înainte de sezonul de iarnă.

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie