Update articol:

Qatar se retrage din OPEC și vrea să se concentreze pe exporturile de gaze

Qatar a anunţat astăzi că se retrage din OPEC din ianuarie 2019, dar va participa la întâlnirea grupului exportatorilor de petrol din această săptămână, potrivit Reuters.

 

Decizia de retragere din OPEC ar putea însemna, conform Reuters, că Doha vrea să își consolideze poziția de exportator de gaz natural lichefiat la nivel mondial (GNL).

Qatar, unul dintre cei mai mici producători de petrol din Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol, este blocat într-un conflict diplomatic cu liderul de facto al grupului — Arabia Saudită, dar a anunţat că mișcarea de a părăsi OPEC nu a fost luată pe criterii politice. Ministrul de stat pentru afaceri în domeniul energiei, Saad al-Kaabi, a declarat într-o conferință de presă: “Qatar, membru al OPEC timp de 57 de ani, va participa la reuniunea grupului de joi și vineri din această săptămână  și va respecta angajamentele asumate. Qatar a decis să-și retragă calitatea de membru al OPEC în ianuarie 2019, iar această decizie a fost comunicată OPEC-ului în această dimineață”.

“Să depunem eforturi, resurse și timp într-o organizație în care suntem un jucător foarte mic și nu avem nici un cuvânt de spus în ceea ce se întâmplă … practic nu funcționează, așa că pentru noi este mai bine să ne concentrăm asupra potențialului nostru de creștere”, a spus el.

O sursă OPEC a declarat pentru Reuters că decizia a fost simbolică: “Ei nu sunt un mare producător, dar au jucat un rol important în istoria OPEC”.

Qatar are o producție de numai 600.000 de barili pe zi (bpd), comparativ cu cele 11 milioane de bpd produse de Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume și cel mai mare exportator din lume.

Dar Doha este un jucător influent pe piața globală de GNL cu o producție anuală de 77 de milioane de tone pe an, pe baza rezervelor sale uriașe de combustibil din Golf.

Amrita Sen, analist șef de petrol la Aspects Energy Consulting, a declarat că retragerea Qatarului “nu afectează capacitatea de influenţă a OPEC, deoarece Qatar este un jucător foarte mic”.

OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, urmează să fie de acord cu o reducere a ofertei la întâlnirea de săptămâna aceasta, în încercarea de a sprijini prețurile la țiței care au scăzut cu aproape 30% din octombrie.â

Prețul petrolului a crescut luni cu aproximativ 5%, după ce Statele Unite și China au fost de acord cu un armistițiu de 90 de zile în războiul comercial, dar petrolul  Brent se tranzacționează încă la aproximativ 62 de dolari pe baril, cu mult sub pragul de peste 86 de dolari.

Al-Kaabi, care este în fruntea delegației OPEC din Qatar, a declarat că decizia nu este politică, ci legată de strategia pe termen lung a țării și intenționează să-și dezvolte industria de gaze și să crească producția de GNL la 110 milioane de tone până în 2024.

Membrii OPEC – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite – și alte state arabe precum Bahrain și Egipt au impus un boicot politic și economic asupra Qatarului din iunie 2017, acuzându-l că susține terorismul. Doha a negat acuzațiile și a declarat că boicotul urmărește să afecteze suveranitatea sa.

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/08/2022)

Convocare AGEA - 12 Oct 2022 - Actualizare act constitutiv

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014