Update articol:

Qatargate: Prima undă verde în Italia pentru a preda Belgiei un eurodeputat

Sursa foto: Andrea Cozzolino/Facebook

Justiţia italiană a dat marţi prima undă verde predării către Belgia a europarlamentarului italian Andrea Cozzolino, vizat de un mandat european de arestare în contextul aşa-numitului scandal “Qatargate”, potrivit presei, notează AFP, potrivit Agerpres.

Această decizie a Curţii de Apel din Napoli (sud), care s-a pronunţat în primă instanţă, va fi însă, cel mai probabil, atacată de avocaţii eurodeputatului care au la dispoziţie cinci zile pentru a face acest lucru, potrivit agenţiei italiene AGI. Acest apel în faţa Curţii de Casaţie este suspensiv.

Potrivit justiţiei belgiene, Andrea Cozzolino, preşedinte din 2019 al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Magreb, ar fi “primit în mod necuvenit (…) bani pentru a-şi exercita funcţiile parlamentare europene astfel încât să favorizeze interesele Marocului în cadrul Parlamentului European”.

Acuzaţii pe care eurodeputatul le-a respins ferm în cadrul audierii desfăşurate marţi în faţa Curţii de Apel din Napoli, potrivit jurnalului local Il Mattino.

Pe 2 februarie, Parlamentul European a votat ridicarea imunităţii lui Cozzolino, exclus temporar din grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D). A fost arestat şi apoi plasat în arest la domiciliu pe 11 februarie în Italia.

Anterior, pe 16 decembrie, Partidul Democrat italian (stânga) a anunţat suspendarea lui “ca măsură preventivă” din registrul membrilor săi, “până la închiderea anchetelor aflate în desfăşurare legate de scandalul+Qatargate+”, cu scopul de “a proteja imaginea partidului”.

În acest caz de presupusă corupţie în beneficiul Qatarului şi Marocului, cel puţin şase suspecţi au fost inculpaţi în Belgia, suspectaţi în special de participare la o organizaţie criminală şi de spălare de bani.

În scandalul Qatargate au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (Grecia), Marc Tarabella (Belgia), Andrea Cozzolino (Italia), fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unei organizaţii neguvernamentale.

În prezent, doar Eva Kaili şi Pier Antonio Panzeri mai sunt în arest la domiciliu în Belgia unde poartă brăţară electronică.

Scandalul a izbucnit în decembrie 2022, când anchetatorii belgieni au pus mâna pe aproximativ 1,5 milioane de euro în bani lichizi în genţi sau valize descoperite în special la locuinţele din Bruxelles ale lui Panzeri şi Kaili.

Justiţia belgiană suspectează plăţi în numerar făcute în schimbul unor decizii politice sau poziţii favorabile Qatarului şi Marocului în Parlamentul European, pe care Doha şi Rabat le-au negat ferm.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out