Update articol:
Cybersecurity Forum 2024

Radu Magdin: Competiția care vine din zona de deep fake – o oportunitate pentru comunicatorii politici, în anul super-electoral; așteptați-vă ca, în România, să se testeze anumite elemente noi de campanie, în viitor

Există mari oportunități, inclusiv în politica românească și în politica globală, din perspectiva anului super-electoral pe care îl traversăm, a spus Radu G. MAGDIN, CEO – EU Affairs and Global Operations, Smartlink Communications, la Cybersecurity Forum 2024, organizat de Financial Intelligence.

 

El a spus: “Noi, în momentul de față, trăim un an super electoral, atât în plan global, pentru că aproape jumătate din populația lumii votează, cât și pe plan local. Cu tot respectul pentru România, la scară globală, noi suntem “peanuts”, față de 8 miliarde, 20 de milioane este altă ligă. India votează, Bangladeshul, și tot așa.

Însă România este foarte interesantă, în primul rând, pentru că avem skin in the game și avem patru rânduri de alegeri, indiferent de gradul lor de comasare, la care aș adăuga-o pe a cincea, sentimentală, adică alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ne pasă de Moldova și văd aici oportunitatea.

Eu cred că noi suntem foarte comozi în România, în sfera politică. Este o realitate, deși o mascăm din când în când cu narative de genul tacem și facem, raportat, de exemplu, la Ucraina sau la alte situații.

Avem o competiție de facto care vine din zona de deep fake.

Pentru mine, deep fake-ul este ceva credibil, pot folosi elemente de inteligență artificială pentru a miștocării la adresa cuiva sau pentru a încerca să se faca o suprapunere de calități sau de defecte pe cineva.

Problema este alta! Problema este una de educație, pentru că noi trăim într-o țară în care de-abia acum începem cu adevărat să ne punem problemele de genul, după trei decenii.

Indiferent cât de mult am încercat noi să ne protejăm familiile, în tot felul de bule de sector privat, avem o problemă publică, or aici trebuie investit mai mult. Văd o mare oportunitate pentru comunicatorii politici, pentru că această concurență duce, de facto, la îmbunătățirea comunicării politice.

Din punctul meu de vedere, inclusiv stresul dat de partide noi, clasificate ca extremiste pe clasa politică, este o oportunitate, dacă partidele mari sau mai mici știu să o joace. Până la urmă, cu toții încercăm să ne prezentăm mai bine. Așa cum companiile încearcă să-și vândă produsele, serviciile, și clasa politică încearcă să aibă o conversație cu societatea.”

Domnia sa a mai subliniat si ca noi suntem o țară pilot: „Deci așteptați-vă ca, în România, în perioada următoare, să se și testeze anumite elemente de campanie în viitor.”

El a mai spus: „Am primit acum câteva luni pe WhatsApp clipul acela cu Joe Biden, care spune că știe de România, că ne salută, ne iubește și ne întreabă în esență de ce schimbăm 100 de euro și nu 100 de dolari. L-am trimis unor americani, care s-au minunat de tehnologia avansată folosita și ce bine arată. Elementul de creativitate care țâșnește din România aș spune că merită să fie pe radar pe viitor, pentru că s-ar putea să creăm oportunități sau probleme și altora”.

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (17/03/2025)

Erata tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10.03.2025 - 14.03.2025

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10.03.-14.03.2025