Update articol:
Preluare de pe FinEco24News

Radu Puiu, XTB: 90% din capitalul românilor este blocat în imobiliare și depozite bancare, ambele aducând randamente mult mai scăzute decât piața de capital

Una dintre principalele probleme ale pieței de capital din România este numărul redus de investitori de retail, ceea ce duce la volume și lichiditate scăzute, spune Radu Puiu, analist XTB România, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru blogul FinEco24News. 

Frica este unul dintre principalele motive care duce la evitarea investițiilor, dar aceasta provine dintr-un nivel redus de educație financiară, a spus analistul: “Într-adevăr, piața de capital este un univers complex, care oferă numeroase instrumente, mai complicate sau mai simple și cu diferite niveluri de risc. Alegerea unor investiții care nu se potrivesc profilului de risc poate crea această fobie de a pierde bani, aspect care afectează procesul de dezvoltare a bursei. Această ipoteză este confirmată și de faptul că 90% din capitalul românilor este blocat în imobiliare și depozite bancare, ambele aducând randamente mult mai scăzute decât piața de capital, dar oferind un nivel suplimentar de confort și prezentând niveluri de risc reduse. Statisticile sumbre confirmă acest punct deficitar: România este pe ultimul loc în Europa la educație financiară, cu un procent de doar 21%, cu mult sub media europeană de 52%, conform unui raport al KPMG. ”

Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă de către FTSE Russell a avut efecte vizibile pe bursa de la București, volumul tranzacţiilor depăşind jumătate de miliard de euro în septembrie, fiind de peste trei ori mai mare decât în august, a ma spus analistul: “Un nou statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii. Fonduri mult mai mari de investiții vor avea posibilitatea să investească în România în următorii ani. Până acum, accesul unor astfel de actori era restricţionat, prin prospect, să investească în pieţe de frontieră. Prin urmare, investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare, fiind posibilă o creștere a randamentelor pe fondul cererii ascendente. În plus, investitorii de retail pot beneficia în urma unei reevaluări a portofoliilor, care să se îndrepte către evaluări mai corecte în raport cu situația reală a companiilor românești listate. Bursa românească este una dintre cele mai subevaluate din Europa, prin prisma multiplului de piață P/E (price-earnings ratio), care raportează prețul acțiunii la profitul pe acțiune al companiei. Acest nou statut poate fi interpretat drept o recunoaştere a progreselor pieţei de capital locale.”

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (24/11/2020)

Incetare Perioada Proba/Mandat DG - Numire Director General Interimar - EN

Sphera Franchise Group (SFG) (24/11/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

MedLife S.A. (M) (24/11/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 16-20 noiembrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/11/2020)

Incetarea de drept a mandatului dlui Cristian Gentea