Dinu Nicoleta Ramona, Senator USR, a depus mai multe amendamente la propunerea legislativă pentru suspendarea rambursării creditelor.
Domnia sa propune aprobarea unui moratoriu asupra amânării legale a executării obligațiilor de plată a ratelor scadente, a dobânzilor și a comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României.
Obligația de plată a ratelor scadente, a dobânzilor și a comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, intră sub incidența moratoriului și se suspendă pe perioada stării de urgenţă, precum şi pe perioada de 30 de zile ce urmează momentului încetării stării de urgență, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, potrivit propunerii senatorului USR, care mai spune că termenul prevăzut la alin. (1) poate să fie prelungit, prin acordul de voinţă al părţilor contractante, în situaţiile în care pentru debitorii – persoane fizice ponderea obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar depăşeşte 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută.
Ramona Nicoleta Dinu motivează: Art.2 în forma propusă de iniţiatori (Art. 2. Obligația de plată a ratelor scadente, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului) prevede suspendarea obligaţiilor de plată a ratelor scadente dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului. Instituirea acestor facilităţi determină împuţinarea patrimoniului creditorului, chiar şi doar temporară. O atare intervenţie legislativă poate fi justificată doar prin caracterul excepţional dat de decretarea stării de urgenţă. Prin urmare, propunem să se aprobe moratoriul asupra amânării legale a executării obligațiilor de plată a ratelor scadente, a dobânzilor și a comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României.
Propunem ca facilitatea de amânare a executării acestor obligații de plată să se acorde pentru perioada stării de urgenţă, precum şi pe perioada de 30 de zile ce urmează momentului încetării stării de urgență.
În cazul debitorilor – persoane fizice, termenul prevăzut la alin. (1) poate să fie prelungit, prin acordul de voinţă al părţilor contractante, în condiţiile încheierii unui act adiţional, atunci când ponderea obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar depăşeşte 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Pentru stabilirea acestei norme legale am avut în vedere Regulamentul pentru modificarea și completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare”.
De asemenea, senatorul a propus eliminarea articolului din propunerea legislativă, respectiv: “Instituţiile financiare nebancare care înregistrează dificultăţi financiare ca urmare a procesului de suspendare a rambursării creditelor pot beneficia de împrumuturi în condiţiile prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare aplicabile IMM-urilor. Potrivit doamnei Dinu, norma legală prevăzută în acest articol este lipsită de utilitate juridică: “Este evident că instituţiilor financiare nebancare li se aplică legislaţia în vigoare şi, dacă este cazul, inclusiv dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscale-bugetare aplicabile IMM-urilor”.
Ramona Elena Dinu mai propune şi modificarea articolului 5 care spune:
“Art. 5 Beneficiază de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor IMM-urilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
(a) În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI din Ordonanţa de urgenţă nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
(b) Nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului”.
Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Dintre debitorii identificaţi potrivit dispoziţiilor art.1 din prezenta lege, întreprinderile mici și mijlocii beneficiază de suspendarea rambursării ratelor, a dobânzilor şi a comisioanelor aferente împrumuturilor acordate de către creditori dacă au înregistrat o scădere a veniturilor impozabile, aşa cum sunt definite la art. 10, alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de minim 30%, în perioada curentă, comparativ cu media veniturilor impozabile realizate în ultimele 12 luni încheiate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi. În situaţia în care întreprinderile mici și mijlocii se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, beneficiază de această măsură doar dacă au plan de reorganizare confirmat de judecătorul sindic în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare”.
Domnia sa apreciază că nu este relevantă raportarea la calitatea de angajator în sensul dat de prevederile art. XI din Ordonanţa de urgenţă nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
În plus, prevederile avute în vedere pot fi modificate prin intermediul legii de aprobare a Ordonanţei şi prin alte acte normative ce vor fi adoptate ulterior, mai spune doamna Dinu, adăugând: “Considerăm că sunt necesare criterii obiective şi clare pentru identificarea debitorilor- întreprinderi mici și mijlocii care vor intra sub incidenţa prezentei legi. De asemenea, apreciem că ar fi injust să fie excluse din sfera aplicării acestor măsuri întreprinderile mici și mijlocii aflate în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, dar care au plan de reorganizare confirmat de judecătorul sindic şi au contracte de împrumut în derulare”.