Update articol:

Rata inflației din Regatul Unit întrerupe scăderile de 3 luni, cu o creștere surprinzătoare la 10,4%

pixabay.com
  • Gospodăriile britanice continuă să se confrunte cu facturile mari la alimente și energie, în timp ce lucrătorii dintr-o serie de sectoare au făcut grevă în masă în ultimele luni.

  • Banca Angliei a majorat agresiv ratele dobânzilor în încercarea de a controla inflația și va anunța joi cea mai recentă decizie de politică monetară.

Inflația în Regatul Unit a crescut în mod neașteptat în februarie, deoarece facturile la alimente și energie au continuat să crească, punând și mai multă presiune asupra gospodăriilor, potrivit CNBC.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 10,4% anual, peste prognoza de 9,9% în rândul economiștilor într-un sondaj Refinitiv și în creștere de la 10,1% în ianuarie. Lunar, inflația IPC a fost de 1,1%, depășind prognoza de 0,6%.

„Cele mai mari contribuții în creștere la modificarea lunară atât a ratelor CPIH, cât și a IPC au venit de la restaurante și cafenele, produse alimentare și îmbrăcăminte, parțial compensate de contribuțiile în scădere ale bunurilor și serviciilor de recreere și culturale și carburanților pentru motoare”, a declarat Biroul Național de Statistică al Regatului Unit.

Indicele prețurilor de consum, inclusiv costurile locuințelor (IPC), a crescut cu 9,2% în cele 12 luni până în februarie 2023, de la 8,8% în ianuarie.

Creșterea surprinzătoare din februarie a marcat o pauză de la trei luni consecutive de încetinire a creșterii prețurilor, de când maximul ultimilor 41 de ani de 11,1% a fost  atins în octombrie.

Gospodăriile britanice continuă să se confrunte cu facturile mari la alimente și energie, în timp ce lucrătorii dintr-o serie de sectoare au făcut greve în masă în ultimele luni, pe fondul disputelor legate de salariu și condiții.

Banca Angliei a crescut agresiv ratele dobânzilor în încercarea de a controla inflația și își va anunța joi cea mai recentă decizie de politică monetară.

Richard Carter, șeful departamentului de cercetarela Quilter Cheviot, a spus că calea descendentă a inflației nu va fi lină și a sugerat că Banca Angliei ar putea fi forțată să continue creșterea ratei dobânzii bancare peste nivelul actual de 4%.

Consecințele falimentului Silicon Valley Bank și salvarea de urgență a Credit Suisse au adăugat un alt nivel de complexitate sarcinii cu care se confruntă bancherii centrali din întreaga lume.

Săptămâna trecută, Oficiul independent pentru responsabilitatea bugetară a estimat că inflația din Regatul Unit va scădea la 2,9% până la sfârșitul anului 2023.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out