Update articol:

Rata reglementată de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică scade la 5,66% din ianuarie 2019

www.dreamstime.com www.dreamstime.com

Rata reglementată de rentabilitate (RRR) a distribuitorilor de energie electrică va scădea la 5,66% de la 1 ianuarie 2019, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

ANRE precizează: “Pentru atingerea obiectivelor pe care autoritatea de reglementare și le-a propus prin stabilirea unor prețuri la consumatori care să reflecte costuri justificate în condiții de eficiență și concurență, precum și prin menținerea interesului pentru investiții al operatorilor, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința de astăzi, Ordinul privind stabilirea ratei reglementate a rentabilității aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de operatorii de distribuție concesionari începând cu data de 1 ianuarie 2019.

 

Distribuitorii de energie avertizează că nu-şi mai pot face investiţiile

 

Rata reglementată a rentabilităţii (RRR) reprezintă un parametru foarte important luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuție concesionari.

Valoarea RRR aprobată care urmează a fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare.

Menționăm totodată că, pentru stimularea realizării de noi investiții, ANRE are în vedere remunerarea suplimentară, cu un punct procentual peste valoarea precizată anterior, a investițiilor realizate în capacităţile energetice în cea de a patra perioadă de reglementare (2019-2023)”.

ANRE consideră că valoarea RRR aprobată în vederea aplicării la calculul tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciului de distribuție a energiei electrice și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuție concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Săptămâna trecută, financialintelligence.ro a scris că  Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) pregăteşte modificarea unui ordin prin care vrea să diminueze rata reglementată de rentabilitate (RRR) la sub 7%, ceea ce a dus la nemulţumirea companiilor din energie, care au avertizat că nu-şi mai pot face investiţiile.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022