Update articol:

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Dacă OUG 114/2018 rămâne în forma sa actuală, prețurile vor crește sau majorările vor fi atenuate pe seama companiilor de stat, în special Hidroelectrica și Romgaz

  • OUG 114/2018 ar putea influența extrem de negativ sectorul energetic dacă nu va fi modificată sau abrogată rapid
  • Din punctul de vedere al celor de la Bruxelles, OUG 114/2018 arată o lipsă de încredere în capacitatea ANRE de a-și îndeplini principala atribuție de a asigura funcționarea și monitorizarea piețelor de energie și adoptarea unui model de piață corect
  • Statul român ar pierde mult din amânarea sau nerealizarea investiției Exxon&Petrom de la Marea Neagră, alături de consumatori și de investitori.
  • Reîntoarcerea la piața reglementată nu e o soluție
  • Lipsa capacităților disponsibile și prețurile sunt principalele cauze care generează importuri
  • BRUA 1 cred că se va realiza aproape de calendarul asumat. Cu restul, lucrurile sunt mai complicate în actualul context. Nu e clar nici de unde va proveni gazul care va trece prin BRUA
  • Cred că e nevoie ca UE să joace un rol de mediator între Ucraina și Rusia pentru încheierea unui contract comercial ferm ca să garanteze continuarea tranzitului prin Ucraina indiferent de Nord Stream II

Interviu cu Răzvan Nicolescu, Energy&Resources Industry Leader  
Deloitte Central Europe, fost ministru al Energiei

Cum influențează OUG 114/2018 sectorul energetic din România? Vom asista la creșteri de prețuri la energie electrică și gaze naturale în următoarea perioadă?

Răzvan Nicolescu: OUG 114/2018 ar putea influența extrem de negativ sectorul energetic dacă nu va fi modificată sau abrogată rapid. Mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple și să începem să discutăm serios despre provocările mari cu care se confruntă sectorul energetic cum ar fi : lipsa capacităților noi de producție atât la energie electrică, cât și la gaz natural, decarbonarea sectorului, integrarea energiilor regenerabile sau digitalizarea domeniului. Dacă actul normativ rămâne în forma sa actuală, prețurile vor crește și termen scurt și pe termen lung sau creșterile vor fi atenuate pe seama companiilor de stat, în special Hidroelectrica și Romgaz.

Este cunoscut că aveți multe contacte în mediul european. Din informațiile dvs, care este percepția oficialilor europeni cu privire la starea sistemului energetic din România, în urma apariției OUG 114 și a mult anunţatelor modificări ale Ordonanței?

Răzvan Nicolescu: Am observat o anumită stare de îngrijorare în privința a două aspecte. Din punctul de vedere al celor de la Bruxelles, OUG 114/2018 arată o lipsă de încredere în Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), adică în capacitatea ANRE de a-și îndeplini principala atribuție de a asigura funcționarea și monitorizarea piețelor de energie și adoptarea unui model de piață corect. Al doilea lucru ține de lipsa de conformare dintre mai multe prevederi ale OUG 114/2018, pe de o parte, și Tratatul Uniunii Europene și cu legislația privind concurența, pe de altă parte. De altfel, așa cum am anticipat, Comisia Europeană deja a reacționat la partea de gaz natural.

Având în vedere fluctuațiile de la BVB ale acțiunilor companiilor în urma apariției OUG 114, cum credeți că privesc investitorii mediul de business din România?

Răzvan Nicolescu: Nu putem pune toate fluctuațiile de pe BVB doar pe seama OUG 114. Investitorii sunt îngrijorați de maniera în care a fost adoptat acest act normativ, dar și de conținutul sau. Să sperăm că problema se va rezolva. Pare că există o dorință în acest sens. O greșeală asumată și corectată poate fi uitată.

Care este opinia dvs cu privire la demarea investițiilor din Marea Neagră, în urma apariției OUG 114?

Răzvan Nicolescu: Decizia privind investiția Exxon&Petrom de la Marea Neagră deja a întârziat cu șase luni, în raport cu termenul inițial asumat. Este cel mai strategic proiect de investiții din sectorul energetic românesc. Nu aș dormi nici o noapte până nu aș găsi o soluție corectă și favorabilă statului român pentru a se relua această investiție și pentru a recupera timpul pierdut. Statul român ar pierde mult din amânarea sau nerealizarea acestei investiții, alături de consumatori și de investitori.

Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei, a susţinut recent că furnizorii de gaze EON şi Engie sunt marii câştigători ai OUG 114, în cazul apariţiei pieţei reglementate. Cum comentaţi această afirmaţie?

Răzvan Nicolescu:  Mai multe companii trebuie să își recupereze prin tarife niște pierderi din trecut, dacă le-au avut. Nu cred însă că soluția la această problemă este blocarea pieței. Susțin mereu principiile și corectitudinea. Pe termen mediu și lung nu cred că există câștigători ai OUG 114/2018. Toți cei din sector pierd dacă nu se vor construi capacități de producție noi atât la gaz natural cât și la energie electrică. Reîntoarcerea la piața reglementată nu e o soluție. O spune o persoană care a manifestat prudență în trecerea de la piața reglementată la piață liberă. Trebuie să mergem înainte. Nu ne putem întoarce înapoi. Piața trebuie făcută să funcționeze corect, iar consumatorii vulnerabili trebuie protejați mai mult decât până în prezent. Statul face prea puțin pentru cei care au venituri mici și care au probleme în a-și acoperi facturile la energie. Este nevoie de o foaie de parcurs în domeniul pieței de energie și ar trebui ca reprezentații industriei să stea la masă și să o propună ei, înșiși, autorităților ca bază de discuție.

Cum vă explicaţi că în această iarnă am importat foarte multă energie electrică? Domnul ministru Anton Anton spune că s-a recurs la importuri din cauze comerciale, că erau mai ieftine.

Răzvan Nicolescu:  Lipsa capacităților disponsibile și prețurile sunt principalele cauze care generează importuri. Mă îngrijorează creșterea importurilor de energie electrică. Am prezentat recent o analiză în care Cehia, Polonia sau Bulgaria stau mai bine decât noi, în condițiile în care potențialul nostru este mult mai mare decât al lor. Este nevoie de acțiune.

Care credeți că mai este viitorul BRUA în actualele condiții de pe piața de energie?

Răzvan Nicolescu: BRUA 1 cred că se va realiza aproape de calendarul asumat. Cu restul, lucrurile sunt mai complicate în actualul context. Nu e clar nici de unde va proveni gazul care va trece prin BRUA.

Cum vi se pare compromisul obținut de România pe Nord Stream II?

Răzvan Nicolescu: Compromisul obținut este o reușită a Președinției României. Nu cred însă că o continuare a tranzitului prin Ucraina va fi garantată de acest compromis. Cred că e nevoie ca UE să joace un rol de mediator între Ucraina și Rusia pentru încheierea unui contract comercial ferm ca să garanteze continuarea tranzitului prin Ucraina indiferent de Nord Stream II. Oprirea tranzitului prin Ucraina va afecta și România, inclusiv din punct de vedere financiar.

Cum a fost cu candidatura dvs la funcția de Director General al IRENA? În piață se vorbește că ați fost foarte aproape să reușiți o mare surpriză și să aduceți, din nou, României o poziție importantă?

Răzvan Nicolescu: Am decis să candidez la acesta poziție clasificată internațional la nivel de secretar general adjunct ONU la sugestia a doi foști colegi din Ministerul Afacerilor Externe pe care îi respect mult. Tot ei m-au încurajat să candidez și la competiția pentru Agenția Europeană de Reglementare în Energie pe care am câștigat-o în 2009, devenind primul român la ales la conducerea unei agenții europene. Am acceptat provocarea de a candida deoarece am dorit să arăt, din nou, că se poate. Este bine să te testezi într-o competiție internațională, din când în când, chiar dacă, în cazul meu, nu îmi caut de lucru pentru că ce fac acum îmi place foarte mult. Coordonez la Deloitte cea mai bună echipa de consultanță pe energie din țară. Avem proiecte interesante în România și, mai nou, în afara țării.

Revenind la IRENA, au fost 138 de candidați din 57 de țări de pe întreg mapamondul. M-am clasat, în final, pe trei, adică pe podium, la o foarte mică distanță de primul loc pe care chiar l-am ocupat într-o anumită fază a procesului de selecție. Ținând cont că după mine s-au clasat lideri de business importanți, foști și actuali miniștri ai energiei, comisari europeni, cred că a fost o prestație onorabilă. Toată această experiență acumulată este extrem de importantă. Am văzut un mediu internațional schimbat. Folosesc prilejul întrebării dvs pentru a mulțumi celor care mi-au fost alături în aceat test important, începând cu cei care îmi sunt colegi în Deloitte România, continuând cu câțiva actuali sau foști oficiali ai statului român și terminând cu familia.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING