Răzvan Nicolescu a scris: “Mulțumesc Comisiei Europene pentru numirea în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare (EIT), una dintre cele mai dinamice și avangardiste instituții ale Uniunii Europene.
Numirea este rezultatul final al unui complex proces de selecție despre care am aflat din revista “The Economist”. Nu este o numire politică și nici o funcție ce revenea României, ci este o poziție pe care un român a câștigat-o prin concurs, intrând în competiție cu mulți alți europeni. Din acest motiv, vă încurajez să credeți în șansele voastre pentru că visele pe care le aveți să devină realitate. În ceea ce mă privește, nu poate fi ceva mai frumos decât să fiu în prima linie a unei mari organizații europene ce își propune să contribuie la schimbarea în bine a omenirii. Combaterea schimbărilor climatice, energia curată și mobilitatea urbană se află între prioritățile EIT.
Că și în perioada (2010-2016) în care am fost la conducerea unei alte instituții europene (Agenția Europeană pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie) voi face tot ce pot pentru succesul EIT (#EITCommunity). Îmi voi derula activitate de la București, urmând să mă deplasez la sediul EIT atunci când va fi nevoie. Mă preocupă faptul că, pe exercițiul financiar trecut, România a accesat doar 1,8 milioane euro din cele 2,4 miliarde administrate de EIT, ocupând, de departe, ultimul loc între țările UE. Pentru o țară care a dat lumii, de curând, UiPath este foarte puțin. Sper că numirea mea să fie un impuls pentru universități, institute de cercetare, startup-uri și firme românești să urmărească și să beneficieze de finanțările EIT care vor crește în anii următori dar și de apartenența la cea mai mare rețea de inovare din Europa.
Doresc, de asemenea, să mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit, sfătuit și încurajat pe durata celor șase luni în care s-a derulat procesul de selecție, inclusiv soției și familiei”.
Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: “Consiliul de conducere este esențial pentru guvernanța EIT și orientarea sa strategică și sunt încântat că acești practicieni remarcabili în inovație sunt dispuși să împărtășească experiența și cunoștințele lor valoroase pentru a ghida EIT în contribuția sa la tranzițiile ecologice și digitale. Aceștia se alătură consiliului de conducere într-un moment crucial, pe măsură ce EIT începe să își pună în aplicare noua Agendă Strategică de Inovare 2021-2027, care oferă mai multe oportunități inovatorilor și antreprenorilor din întreaga UE de a lucra la soluții concrete la provocările societale cu care ne confruntăm”.
Numirea lui Răzvan Nicolescu în Bordul EIT reprezintă prima nominalizare a unui român în forul de conducere a acestei instituții europene, fiind rezultatul final al unui complex proces de recrutare derulat de un panel independent de experți.
Bordul EIT stabileşte direcţiile strategice de acţiune ale instituției UE, fiind compus din profesionişti cu experienţă din domeniile inovării, tehnologiei şi mediului de afaceri.
Schimbările climatice, energia curată și mobilitatea urbană sunt printre cele mai importante domenii de activitate ale EIT. Instituția europeană care gestionează politică europeană în domeniul inovării are un buget de aproximativ 4 miliarde de euro pentru următorii 5 ani.