Update articol:

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a fost numit membru al Consiliului de Conducere al Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a fost numit la conducerea Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie (EIT), potrivit unui comunicat publicat luni de instituţia UE.

În afară de Răzvan Nicolescu, alţi trei membri au fost numiţi de Comisia Europeană în Bordul EIT : Jan Figel (fost comisar european si vice-prim ministru slovac), Janis Grevins (profesor universitar) şi Nora Khaldi (CEO al unei companii de biotech).

Mandatul noilor membri ai Consiliului Director este de 4 ani.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a scris pe Twitter: “Salut numirea lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, la membru al Consiliului de Conducere al Institutului European pentru Inovare și Tehnologie (EITeu). Am încredere că EITeu va beneficia de expertiza României în activitățile sale viitoare”.

 

 

Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: “Consiliul de conducere este esențial pentru guvernanța EIT și orientarea sa strategică și sunt încântat că acești practicieni remarcabili în inovație sunt dispuși să împărtășească experiența și cunoștințele lor valoroase pentru a ghida EIT în contribuția sa la tranzițiile ecologice și digitale. Aceștia se alătură consiliului de conducere într-un moment crucial, pe măsură ce EIT începe să își pună în aplicare noua Agendă Strategică de Inovare 2021-2027, care oferă mai multe oportunități inovatorilor și antreprenorilor din întreaga UE de a lucra la soluții concrete la provocările societale cu care ne confruntăm”.

Numirea lui Răzvan Nicolescu în Bordul EIT reprezintă prima nominalizare a unui român în forul de conducere a acestei instituții europene, fiind rezultatul final al unui complex proces de recrutare derulat de un panel independent de experți.

Bordul EIT stabileşte direcţiile strategice de acţiune ale instituției UE, fiind compus din profesionişti cu experienţă din domeniile inovării, tehnologiei şi mediului de afaceri.

Schimbările climatice, energia curată și mobilitatea urbană sunt printre cele mai importante domenii de activitate ale EIT. Instituția europeană care gestionează politică europeană în domeniul inovării are un buget de aproximativ 4 miliarde de euro pentru următorii 5 ani.