Update articol:
ROMÂNIA DIGITALĂ ONLINE FORUM

Răzvan SIGHINAȘ, ING Bank România: Secretul succesului digitalizării în ING este că ne considerăm o companie de tehnologie, cu licență de bancă – VIDEO

Razvan Sighinas, Chief Information Officer, ING Bank România Formul România Digitală Financial Intelligence Razvan Sighinas, Chief Information Officer, ING Bank România

Secretul succesului digitalizării în ING Bank este că ne considerăm o companie de tehnologie, cu licență de bancă, a spus Răzvan SIGHINAȘ, Chief Information Officer, ING Bank România, la cea de-a treia ediție a Forumului România Digitală organizat de Financial Intelligence, marți, 15 iunie 2021.

El a spus: ”La nivel de grup, ADN-ul nostru a fost unul eminamente digital. Perioada ultimului an a confirmat strategia asta și a pus sub test capacitatea noastră de a scala și de a oferi în mod rezilient această scalare către clienți.

Astăzi, unul din șase români salariați își încasează salariul la ING, două din cinci tranzacții de e-commerce se fac cu cardurile ING, una din trei tranzacții mobile se face cu ING și una din cinci plăți POS.

Aceste cifre denotă că atât istoria noastră, dar și strategia din ultimii ani de zile de a investi în astfel de servicii digitale, este una de succes.

În ultimul an, trendul este unul accelerat. De la lună la lună, vedem o creștere de aproximativ 40-50% pe oricare astfel de serviciu digital față de luna precedentă a anului –trecut. Asta construind peste un 30% care era step-up-ul dinainte de pandemie de la un an la altul. Apetitul este unul foarte mare pentru consumul serviciilor digitale și suntem parte a operatorilor de infrastructură critică națională când vine vorba de servicii financiare.”

Potrivit domnului SIGHINAȘ, noile standarde de open banking, directiva europeană pentru plăți PSD 2, care a intrat în exercițiu în urmă cu câțiva ani, au accelerat foarte mult consumul de servicii bancare și emergența, peste servicii bancare, a unor companii terțe, care dezvoltă aplicații –  fintechuri și alte entități.

Reprezentantul ING a spus că există și o parte mai puțin plină a paharului – necesitatea punerii unor baze legislative. În opinia sa, este important să fie adresate rapid proiecte precum cele pentru identitate digitală, la care lucrează ADR, legislația 5G, reglementări pentru cloud, care în România sunt într-o zonă încă imatură: “Observăm că astfel de baze sunt deja puse în foarte multe economii din Europa. Este important să adresăm fundamentul acesta cât mai repede, pentru a deschide terenul de lucru pentru mediul economic, care trebuie să dezvolte astfel de capabilități, să le testeze în piață.

Situația face ca România să fie mai degrabă importator de astfel de servicii și mai greu exportator. În România, în ultimul an și jumătate, am avut lansarea unui fintech, ce a pornit dintr-un incubator de idei ING, DealWise, care este, din fericire, un exemplu de succes, fiind deja lansat în România și în alte trei piețe din Europa de Vest. Traseul este unul pavat de excepții și încercări de a acoperi golurile de reglementare, prin a asuma the worst case scenario, ceea ce nu te pune într-o postură de a fi competitiv.”

Ela mai precizat ca există un gap foarte mare între masa de date pe care agenții economici și statul le au și nivelul calității acestor date, pentru a putea fi folosite optim.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA